Çaykovski Kuğu Gölü Balesinin ilk iki temsilinin sahneye konulması arasındaki temel farklar
The main differences between the first two stagings of Tchaikovski's Swan Lake Ballet
  1. Tez No: 435347
  2. Yazar: SERHAT NÜFUSÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD TERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
  6. Anahtar Kelimeler: Çaykovski, Kuğu Gölü, saf klasik bale, Tchaikovski, Swan Lake, pure classical ballet
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ünlü Rus besteci Çaykovski'nin Kuğu Gölü eseri klasik bale tarihinin başyapıtlarından biri olarak kabul edilmiştir. Müzik ve dansın uyumuyla, bale dünyasının beğenisini kazanmış ve dünyanın önde gelen bale topluluklarının öncelikli tercihleri arasında yerini almıştır. Kuğu Gölü balesinin, ilk sahnelenmesi 1877'de başarısızlıkla sonuçlanan ve yeniden doğup dünya klasikleri arasına girmesine sebep olan 1895'teki ikinci sahnelenmesi arasındaki temel farklılıklar ele alınmıştır. Bu çalışmada tiyatro sanatına ait ilk eser olan Poetika ile başlayıp, bale sanatı, koreograf, koreografi sanatının gelişimi anlatılmış ve eserin yaratıcılarının hayatlarına, eserin yaratım süreçlerine ait bilgiler verilmiştir. Sahne dekoru, kostümler, dansçı eğitimi konularına değinilmiş, birinci ve ikinci sahnelenmesine ait temel farklar ortaya konulmuştur. Balenin genel yapısı, eserin orijinal librettosu, iki sahnelenmesi arasında nasıl değişime uğradığı, dansın, dansçının ve müziğin bu bale eserindeki önemi ve uyumu, teknik gelişiminin esere katkısı, her sahneleyen ve sahneye koyan koreograflar tarafından farklı şekillerde uygulanmasına olanak tanımıştır. Eserin çok iyi bir planlaması vardır. Saf klasik bale tekniğine dayalı Kuğu Gölü balesi bir keşiftir. Bu keşifle bale, gelişmesini ve ilerlemesini farklı koreograflar ve tasarımcılarla yolunu hala günümüzde de güncelliğini koruyarak sürdürmektedir. Özet olarak saf klasik bale tekniğine dayalı balenin, bir keşif olduğu sonucuna varılmıştır. Eserin çok iyi bir planlamasının ve bale sanatında farklı koreograflar ve tasarımcılarla yolunu hala günümüzde de güncelliğini koruyarak sürdürmeye devam ettiği saptanmıştır. Bu eser ikinci sahnelendiği 1895'ten beri gelişime açık ve üzerine her yeni gelen fikrin, fantezinin dâhil edilerek, yıllarca gündemde kalacağı düşünülmektedir. Sonuç olarak bale tarihinin en ünlü isimlerinin sihirli dokunuşlarıyla şekillenmiş, günümüzde 4 perde olarak bale topluluklarının repertuarlarının arasında evrimini devam ettirerek yerini koruduğunun savı sürdürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Famous Russian composer Tchaikovski's Swan Lake Ballet is considered to be one of masterpieces of the ballet history. The wonderful harmony of dance and music has won the appreciation of the world and the ballet has taken its place as the first preferance of ballet groups. Swan Lake's first performance was in 1877 and it was a failure; the second performance was in 1895, and this performance carried the ballet among the world classics. This study tries to show the main differences in staging between the first and the second performances. Also in this study, starting with Poetika, the first theatre work, the development in ballet art, choreography art and the choreographer is handled; the lives of the creators of the work and the creation of the art work process is examined. The differences between the first and the second performance is studied in terms of stage setting, costumes and dancers training. This study points out, how the changes in general structure of the ballet, the original libretto of work, also the importance of harmony of dance, dancer, music and the tecnical improvements, effected the differences of the ballet. All these differences allowed every choreograph to stage the work differently from each other. The work has a very good planning. Based on pure classical ballet tecnique, Swan Lake is a discovery the ballet continues to keep up it is actuality, development and progress due to different coreographs and projects. In conclusion, ballet based on pure classical ballet tecnique is a discovery and it is actuality is due to good planning of the work and it's performance. Its believed that since the second performance in 1895, the ballet has kept it's popularity for years and with accepting open to every development new ideas and new fantasies will live for many years. As a result, today it is proved that the four act ballet, shaped by the magic touch of the most famous names of ballet history is keeping its place in the repertory of the ballet world, always open to new ideas.