Grounding the Blue Ocean Strategy on technological innovations and network externalities
Mavi Okyanus Stratejisinin teknolojik yenilikler ve ağ dışsallıkları üzerinde temellendirilmesi
- Tez No: 435364
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mavi Okyanus Stratejisi, Teknolojik Yenilikler, Ağ Dışsallıkları, Mavi Yenilik Ağları, Blackberry, Akıllı Telefon Endüstrisi, Blue Ocean Strategy, Technological Innovations, Network Externalities, Blue Innovation Networks, Blackberry, Smartphones Industry
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
İşletme stratejisi alanındaki çağdaş gelişmeler, yeni pazarların arayışı ve yeni taleplerin yaratılması noktasına doğru kanalize olmaktadır. Benzer bir sorgulama hattından hareket eden Mavi Okyanus Stratejisi (MOS), uygulamacılar arasında özellikle son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Fakat bu tür stratejilerin evrim süreci, sürdürülebilirlikleri sorusunu da gündeme getirmektedir. Bu çalışma, MOS'un sürdürülebilirliği konusunu sorgulamakta ve bu konuyu hedef alan bütünleştirilmiş bir model sunmayı hedeflemektedir. MOS'u teknolojik yenilik ve ağ dışsallıkları modelleri üzerinde temellendirerek, gelecekte sürdürülebilir mavi okyanuslara ulaşmaya yardımcı olacak genel bir çerçeve sunan ve Mavi Yenilikler Ağı (MYA) olarak adlandırılan yeni bir model önerilmektedir. Bu model, sistematik bir yaklaşım kullanılarak, Kanadalı mobil cep telefonu üreticisi olan ve akıllı telefon sektöründe öncü konumda bulunan Blackberry konusu üzerinde uygulanacak ve test edilecektir. Çalışma böylelikle, MYA'nın MOS'u nasıl sürdürülebilir kılabileceğini bulgulamak üzere Blackberry'nin başarılı olduğu, zirveye ulaştığı ve düşüşe geçtiği üç dönem üzerinde odaklanarak, modelin her boyutunu ayrı ayrı ve bütüncül bir şekilde ele alacaktır. MYA modeli, farklı endüstrilerdeki uygulamaları ile ele alınıp, tartışılmaya açık olup, gelecekteki çalışmalar için bir zemin sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Contemporary trends in the area of business strategy have shown an inclination toward searching new markets and creating new demands. Deriving from a similar line of inquiry, the Blue Ocean Strategy (BOS) has become very popular among practitioners particularly during the recent decades. However, the evolution of such strategies also brings with it the question of sustainability. This study interrogates the sustainability aspect of the BOS and thereby aims to propose an integrated model designed to address this issue. By grounding the BOS on the models of technological innovations and network externalities, a new model, entitled as the Blue Innovations Network (BIN), is proposed as a generic framework to help achieve sustainable blue oceans in the future. Using a systematic approach, this model is applied to and tested on the case of Blackberry, a Canadian mobile handheld manufacturer which is accredited with being the pioneer of the smartphones industry. The study thus highlights three different periods of the success, peak and decline of Blackberry, consequently applying each dimension of the proposed model individually and then collectively in an effort determine how BIN could have helped the company sustain its BOS. The BIN model thus carries the possibility of being explored and further refined through cross-industry applications and hence provides solid ground for the future researches.