Gelişimsel kalça displazili hastalarda uygulanan artrografide yapılan ölçümlerin tedavi şemasındaki rolü ve klinik etkileri
The importance of the measurements for the treatment algorithm which applied on the arthrorgaphy used for the patients with developmental dysplasia of hip and these measurements clinical effects
  1. Tez No: 435470
  2. Yazar: SÜLEYMAN KÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ÇULLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel kalça displazisi, artrografi, kapalı redüksiyon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Gelişimsel kalça displazisi nedeniyle kapalı redüksiyon yapılan hastalara standart olarak uyguladığımız artrografi üzerinde yapılan ölçümlerin avasküler nekroz ve rezidüel displazi riskini belirlemede ki önemini bulmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Gelişimsel kalça displazisi tanısıyla takipli, artrografi sonrası kapalı redüksiyon ve pelvipedal alçı uygulanan ve en az 12 ay takipli 46 hastanın 54 kalçası çalışmaya dahil edildi. Hastaların artrografileri üzerinde labrum yapısı, medializasyon oranı, asetabular örtünme oranı, lateralizasyon oranı, medial göllenmenin femur başına oranı değerlendirildi. Bu veriler hastaların son kontrol grafilerine göre belirlenen avasküler nekroz ve redüksiyon kalitesi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların 40 tanesi kız , 6 tanesi erkek ve etkilenen kalçalardan 33 tanesi sol, 21 tanesi sağ taraftı. Artrografi uygulaması esnasında ortalama yaş 6,6 (2-17) ay ortalama takip süresi 32,3 (12,3-94,4) ay olarak bulundu. Onsekiz (%33.3) hastada avasküler nekroz, %20.3 rezidüel displazi tespit edildi. Çalışmamızda labrum yapısı, medial göllenmenin femur başına oranı, lateralizasyon oranı, medializasyon oranı ve asetabular örtünme oranının avasküler nekroz ve redüksiyon kalitesi arasında bir bağlantı kurulamadı. Sonuç: Çalışmamızda GKD nedeniyle artrografi uygulanan hastaların asetabular labrum yapısı, medial göllenme oranı, lateralizasyon oranı, medializasyon oranının değerlendirilmesinin hastaların ileri takiplerinde avasküler nekroz ve rezidüel displazi gelişmesi ile aralarında istatistiksel bir bağlantı kurulamadı
Özet (Çeviri)
The Importance Of The Measurements For The Treatment Algorithm Which Applied On The Arthrorgaphy Used For The Patients With Developmental Dysplasia Of Hip And These Measurements Clinical Effects Aim: We aimed to figure out the importance of the relation between the measurement which applied on the arthrography as a standart treatment protocol in DDH(developmental dysplasia of hip) and the possibility of occurring avascular necrosis and residual dysplasia in our study. Methods: In our study , we entered 46 patients' 54 hips followed up at least 12 months after the treatment with closed reduction and hip-spica cast according to the arthrography. We evaluated the shape of the limbus, medialization ratio, acetabular coverage ratio , lateralization ratio and the ratio of medial pooling to femoral head. We compared the measurement s applied on the arthrogram with the occurring avasculer necrosis and reduction success from the last follow up the radiography Result: We treated 46 (40 female, 6 male) patients' 54 hips (33 left ,21 rigth). The average treatment age was 6.6 (2-17)months. The average follow up was 32.3(12.3-94,4) months.We evaluated 18(%33) patients with avascular necrosis , 11(%20.3) with reziduel dysplasia. We evaluated no correlation between avasculer necrosis and reduction success with medialization ratio, acetablar covarege ratio, lateralization ratio and radio of medial pooling to femoral head. Conclusion: İn our study ,we figure out no statistics data between the measurements (the shape of the limbus, medialization ratio, acetabular coverage ratio , lateralization ratio and the ratio of medial pooling to femoral head ) and the risk of avasculer necrosis and residual dysplasia long term follow up Key: DDH, Arthrography, Closed Reduction