Yaşlılarda aşılanma durumu ve bilgilendirmenin etkisi
Vaccination status in elderly and the effect of information
  1. Tez No: 435491
  2. Yazar: SIDIKA BÜŞRA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZEL DİŞCİGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık dönemi, yaşlılık dönemi bağışıklaması, aile hekimliği, koruyucu hekimlik, bilgilenme, Old- age, vaccination in elderly, family medicine, preventive medicine, knowledge
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırmamızda yaşlı bireylerin, yaşlı aşıları hakkındaki bilgi düzeylerini ve bu aşılarla aşılanma oranlarını saptamak ve yaşlılık dönemi bağışıklaması hakkında bireylerin farkındalıklarının artırılması ve aşılanma oranlarında artış sağlanması amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem Ocak 2010- Mayıs 2014 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvurmuş ve çalışmaya katılmayı kabul eden 60 yaş ve üzeri hastalardan toplam 400 kişiye telefonla görüşme yoluyla anket çalışması uygulanmıştır. Hastalara demografik bilgileri, yaşlı dönemi aşıları hakkındaki farkındalık durumlarını ve bu aşılarla aşılanma durumlarını içeren sorular yöneltilmiştir. Anket bitiminde hastalara yaşlılık dönemi aşıları hakkında kısa bilgilendirme yapılmıştır. Aynı hastalar üç ay sonra tekrar aranarak aşılanma durumları sorgulanmıştır. Bulgular Çalışmaya 279 (%69,8)'u kadın, 121 (%30,3)'i erkek, toplam 400 kişi katılmıştır. Katılımcılardan çok azı (s=17, %4,3)“65 yaş üzerinde aşı gerekli midir?”sorusunu“evet, gereklidir.”şeklinde cevaplamışlardır.“Evet”şeklinde cevaplayan 17 kişinin tamamı aşıların hastalıklardan koruduğunu ifade etmişlerdir. 65 yaş üzerinde hangi aşıların yapıldığını bilenlerin sayısı oldukça azdı. Aşılananlardan hekim önerisi belirten katılımcı sayısı sınırlıdır. Bilgilendirme öncesi influenza aşılanma oranı %1, pnömokok aşılanma oranı %1 ve tetanoz aşılanma oranı %1,3 olarak bulunmuştur. Bilgilendirme öncesi toplam aşılanan 10 (%2,5) kişi iken, bilgilendirme sonrasında bu oran 43( %10,8) kişiye çıkmaktadır. Sonuç Bulgular bireylerin yaşlı bağışıklaması hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını göstermektedir. Özellikle bütüncül yaklaşım ve kapsamlı bakım ilkeleriyle klinik süreci yöneten aile hekimlerinin bu konuda duyarlı olmaları aşılanma oranlarının yükselmesine büyük katkı yapacaktır.
Özet (Çeviri)
Our research aims to determine elderly individuals' level of knowledge about the vaccine and the rate of elderly vaccinated, to increase the awareness of individuals about old-age immunization and the rates of vaccination achieved. Material and Method A questionnaire was applied with telephone to four hundred patients sixty years and over who referred to Adnan Menderes University Hospital Family Medicine Clinic in January 2010- May 2014 and agreed to participate in the study. The patients were asked about demographic details, awareness about elderly immunization and immunization history. After the survey the patients were informed about elderly vaccination. The same patients were called and questioned vaccination status after three months. Results Of the 400 patients 279 (%69,8) were female, 121 (%30,3) were male. Few of the participants answered positive that“ Is it necessary vaccines over 65 years?”. All of 17 patients answered positive, said that the vaccine protects against disease. A few of patients know old-age vaccines. The phsician's advice of those vaccinated is limited. Before information; influenza vaccination rate is %1, pneumococcal vaccination rate is %1, tetanus vaccination rate is %1,3. Before information total immunized patients are %2,5 (10 patients) and after information, this rate increases to % 10,8 (43 patients). Conclusion These results showed that the knowledge of the elderly population about old-age immunization in primary care settings is insufficient. Especially the sensitivity on this subject of family physicians who govern clinical processes with holistic approach and comprehensive maintenance policy will make a majör contribution to higher vaccination rates.