Yerel yönetimlerin yapmakla yükümlü olduğu egzersiz ve çocuk oyun alanlarına yönelik halkın beklentilerinin belirlenmesi (Sakarya örneği)
Exercise and children's play areas which are necessary for municipal administrations, and expectations of society from these places (the example of Sakarya).
  1. Tez No: 435518
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM GENÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU HARMANDAR DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Egzersiz, Çocuk Oyun Alanları, Municipal administrations, exercise, children's play fields
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bu çalışma Adapazarı'nda bulunan egzersiz ve çocuk oyun alanlarının tespit edilmesi ve bu alanların beklentileri karşılama durumlarının belirlenmesidir. Ayrıca yapılacak olan çalışma ile çocuklar ve yetişkinlerce ihtiyaç duyulan yeni egzersiz ve çocuk oyun alanlarının, beklentiler göz önünde bulundurularak tespit edilmesi ve yerel yönetimlerin bu yönde bilgilendirilmesi de amaçlamaktadır. Araştırmaya, 2015-2016 yılında Sakarya'da yaşayan egzersiz ve çocuk oyun alanlarını kullanan, Sakarya ili merkez ilçelerinden (Adapazarı, Serdivan ve Erenler ilçesi), kolayda örnekleme tekniği ile belirlenen ve çalışmaya gönüllü olarak katılan toplam 1374 kişi katılmıştır. Veri toplama aracı araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile geçerliği ve güvenirliği yapılan“Beklenti Ölçeği (Kısa Form)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, geçerlik için temel bileşenler faktör analizi, bağımız gruplarda t-testi, ANOVA ile birlikte post hoc analizi olarak Tukey testi ve karşılaştırmalar için ki-kare testi yapılmıştır. Gerçekleştirilen analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, halkın belediyelerden beklentilerinin cinsiyete, spor yapma durumuna, spor tesislerinin yeterli olma durumuna, mesleğe, gelir durumuna, spor sıklığına, ilçelere ve eğitim durumuna göre farklılık gösterdiği görülmektedir. Sonuç olarak halkın sporla ilgili olarak belediyelerden beklentileri farklı özelliklere göre değişkenlik göstermektedir. Bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was determination of exercise and children's play areas in Sakarya and how they meet the expectations of the society. Also, by this research, it was aimed to determine new exercise and children's play areas which are needed for children and adults and to inform local administrators. 1374 people who live in the towns of Adapazarı, Serdivan and Erenler and use exercise and children's play areas voluntarily participated to the research by convenient sampling method. Data collection tools were personal information form which was developed by the researchers and“Expectation Scale (short form).”Validity and reliability of the scale was previously made. The data was analysed by descriptive statistics, factor analysis for validity, independent sample t-test, ANOVA with Tukey as the post hoc analysis, and chi-square test for the comparisons. Level of significance was determined to be 0.05 in the analysis. Results showed that people's expectations from the local administrations differ according to gender, doing sport, sufficiency of sport complexes, jobs, income, sport frequency, towns and level of education. In general, it could be said that expectations of the society may differ according to various factors. The results were discussed in line with the relevant literature.