Spor ve sanat eğitimi alan üniversite öğrencilerinin sosyal görünüş kaygı düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of social appearance anxiety levels of university students receiving sports and art education according to some variables
- Tez No: 615532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: üniversite öğrencileri, beden eğitimi, sanat eğitimi, sosyal görünüĢ kaygısı, university students, physical education, art education, social appearance anxiety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yapılan bu araştırmada spor ve sanat eğitimi alan üniversite öğrencilerinin sosyal görünüş kaygı düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmış, araştırmaya 132 kadın ve 170 erkek olmak üzere toplam 302 üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırmaya katılan öğrenciler beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencileri ile sanat eğitimi alan öğrencilerden seçilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin sosyal görünüş kaygılarının belirlenmesinde“Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analiz sürecinde SPSS 22.0 veri analiz programında frekans analizi, Mann Whitney U Testi ve One Way Anova analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonunda üniversite öğrencilerinin sosyal görünüş kaygılarının orta seviyenin altında olduğu tespit edilmiştir. Demografik değişkenler açısından ele alındığı zaman araştırmaya katılan öğrencilerin sosyal görünüş kaygılarının cinsiyet, mevcut kilolarından memnun olma durumu ve aile aylık gelir düzeyi değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak, beden eğitimi ve spor bölümü öğrencileri ile sanat bölümü öğrencilerinin sosyal görünüş kaygılarının düşük düzeyde olduğu, demografik değişkenlerin genel anlamda sosyal görünüş kaygısını etkilemediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study constructed, it was aimed to investigate the social appearance anxiety levels of university students receiving sports and arts education according to some variables and 302 university students who are 132 females and 170 males participated in the study. The students who participated in the study were selected from the students of physical and sports schools and art students.“Social Appearance Anxiety Scale”was used to determine the social appearance anxiety of the students who participated in the study. In the statistical analysis process of data obtained, frequency analysis, Mann Whitney U Test and One Way Anova analysis were used in SPSS 22.0 data analysis program. At the end of the study, it was determined that the social appearance anxiety of university students was below the middle level. When the demographic variables were taken into consideration, it was determined that the social appearance anxiety of the students participated in the research showed statistically significant differences according to the variables of gender, satisfaction with their current weight and family monthly income level (p 0.05). As a conclusion, it can be said that the social appearance anxiety of physical education and sports department students and art students is low and demographic variables do not affect social appearance anxiety in general.