Çukurova Üniversitesi Tıp fakültesi pediatrik onkoloji bölümüne başvuran onkolojik acil hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients who are admitted to Çukurova University Faculty of mmdicine division of pediatric oncology
  1. Tez No: 435533
  2. Yazar: AHMET ÇAĞRI ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN KÜPELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Oncology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, pediatrik onkolojik aciller, tümör lizis sendromu, Childhood, pediatric oncologic emergencies, tumor lysis syndrome
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Onkoloji Bölümüne 2014-2015 yıllarında başvuran onkolojik acil hastaların acil tanıları, klinik özellikleri, onkolojik acil duruma yaklaşım, tedavi, sonuçlar ve prognozu belirleyen faktörlerin prospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Haziran 2014 ie Aralık 2015 tarihleri arasında pediatrik onkoloji bölümüne başvuran febril nötropeni dışındaki 88 onkolojik acil hasta (90 onkolojik acil yatış) alındı. Bunlar arasında aynı yatışında birden fazla onkolojik acil durum saptanan hastalar da vardı. Bulgular: Çalışmamızda 30 tümör lizis sendromu, 19 hiperlökositoz, 1 konvülziyon, 7 spinal kord basısı, 7 hemorajik sistit, 9 plevral efüzyon, 6 vena kava süperior sendromu, 4 tiflit, 3 anüri, 4 gastrointestinal sistem kanaması, 3 hiperkalsemi, 4 akut solunum sıkıntısı sendromu, 2 akut masif hepatomegali, 1 kafa içi basınç artış sendromu saptandı. Onkolojik acil hastaların 65 tanesi (% 72,2) onkolojik hastalığın primer tanı anında, 25 (% 27,8) tanesi relaps anında başvurdu. Hastaların geliş şikayetleri değerlendirildiğinde en sık ateş (% 23,3) (n=21) ve solunum sıkıntısı (% 22,2) (n=20) şikayetleri saptandı. Çalışmamızda 59 hastanın (% 65,6) taburcu edildiği, 31 hastanın ise (% 34,4) ex olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda görüldüğü gibi pediatrik populasyonda en çok karşılaşılan onkolojik acil grubu tümör lizis sendromudur. Onkolojik aciller yeni tanı anında daha sık karşımıza çıkmaktadır. Onkolojik acillerin mortalitesi yüksektir. Bu yüksek mortalite oranı da pediatrik çağda onkolojik acil tanısı alan hastalara güncel bilimsel bilgiler ışığında hızlı ve sistematik bir şekilde yaklaşılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to evaluate oncologic emergencies with diagnosis, clinical features, approach to an oncologic emergency, treatment, outcome, and prognostic factors who applied to Çukurova University Faculty of Medicine Division of Pediatric Oncology during the years 2014-2015. Patients and methods: 88 patients with an oncologic emergency (90 hospitalization) except febrile neutropenia who applied to division of Pediatric Oncology between June 2014 to December 2015 were included to this study. Among these, there were patients who had more than one oncologic emergency in one hospitalization. Findings: In our study we diagnosed 30 tumor lysis syndrome, 19 hyperleukocytosis, 11 convulsion, 7 spinal cord compression, 7 hemorrhagic cystitis, 9 pleural effusion, 6 vena cava superior syndrome, 4 typhlitis, 3 anuria, 4 gastrointestinal bleeding, 3 hypercalcemia, 4 acute respiratory distress syndrome, 2 acute massive hepatomegaly, 1 increased intracranial pressure as oncologic emergencies. 65 of the oncologic emergency patients (72,2 %) applied at the primary diagnosis of the oncologic disease, and 25 of them (27,8 %) applied at the relapse. The most common reasons for admittance was fever (23,3 %) (n=21) and respiratory distress (22,2 %) (n=20). In our study 59 of the patients (65,6 %) were discharged and 31 of them have died (34,4 %). Conclusion: As seen in our study, among the pediatric patients, the most common oncologic emergency is tumor lysis syndrome. Oncologic emergencies occur mostly at the primary diagnosis and their mortality rate is high. This high mortality rate points out that the patients who were diagnosed with an oncologic emergency in the pediatric age group should be approached fast and systematically in the light of up to date scientific information.