Çocuk onkoloji hastalarında febril nötropeni tedavisinde granülosit koloni stimüle edici faktörün farklı dozlarının retrospektif olarak karşılaştırılması
Retrospective comparison of different doses of granulocyte colony stimulating factor in the treatment of febrile neutropenia in pediatric oncology patients
- Tez No: 550367
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAN KÜPELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, Nötropeni, Granülosit koloni stimüle edici faktör, Doz, Chemotherapy, Neutropenia, Granulocyte colony stimulating factor, Dose
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Febril nötropeni (FEN) kemoterapi sonrası görülen önemli bir yan etki olup tedavide granülosit koloni stimüle edici faktör (G-CSF) kullanımının hastanede yatış süresi, nötropeniden çıkış süresi, tedavi maliyeti ve antibiyotik kullanım sıklığı üzerine olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada 5 mcg/kg/g ile 10 mcg/kg/g'den verilen farklı G-CSF dozlarının tedavi başarısı üzerine etkisi değerlendirildi. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Onkoloji Bilim Dalında Haziran 2017- Ekim 2018 tarihleri arasında FEN tanısıyla serviste takip edilen 76 hastaya ait toplam 140 FEN epizodu retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar 5 ile 10 mcg/kg/g'den almış oldukları G-CSF tedavisine göre iki gruba ayrıldı. Hastaların klinik özellikleri, almış oldukları tedaviler [antimikrobiyal tedaviler, destek tedavileri (steroid, pentaglobulin, DGT, IVIG )], laboratuvar bulguları, mikrobiyolojik sonuçları ve maliyet analizleri (toplam maliyet, filgrastim maliyeti, ilaç maliyeti) kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda hastalara 65 epizodda (% 46,4) 5 mcg/kg/g'den, 75 epizodda (% 53,6) 10 mcg/kg/g'den G-CSF tedavisi verilmiştir. Ortalama nötropeniden çıkış süresi (p=0,685), ateşli kalınan süre (p=0,710), toplam hastanede yatış süresi (0,238), FEN epizodu dönemindeki yatış süresi (0,561), G-CSF kullanım süresi (0,531), toplam maliyet (p=0,598), ilaç maliyeti (p=0,598), filgrastim maliyeti (p=0,860), bakteriyemi sıklığı (p=0,602), antimikrobiyal tedavi ve destek tedavileri [DGT (p= 0,60), pentaglobulin (p=0,32), steroid (p=0,57)] ile farklı dozlarda G-CSF kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda febril nötropenili hastalarda 5 ile 10 mcg/kg/g'den G-CSF tedavilerinin maliyet, hematolojik iyileşme, bakteriyemi sıklığı ve tedavi başarısı üzerine farklı etkileri görülmemiştir. G-CSF tedavisinde doza bağlı yan etki görülme sıklığı göz önüne alındığında pediatrik hastalara FEN tedavisinde 5 mcg/kg/g'den G-CSF tedavisi verilmesinin daha uygun olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Febrile neutropenia (FEN) is an important side effect after chemotherapy and it is known that the use of granulocyte colony stimulating factor (G-CSF) has positive effects on the hospitalization time, duration of neutropenia, cost of treatment and frequency of antibiotic use. In this study, the effect of different doses of G-CSF, 5 mcg/kg/g and 10 mcg/kg/g, on the success of the treatment was evaluated. Material and Method: In our study, 140 FEN episodes of 76 patients who were followed up with the diagnosis of FEN between June 2017- October 2018 in Cukurova University Faculty of Medicine Department of Pediatric Oncology were evaluated retrospectively. Patients were divided into two groups according to the G-CSF treatment they received from 5 and 10 mcg/kg/g dose. Clinical characteristics, treatments (antimicrobial treatments, supportive treatments (steroid, pentaglobulin, DGT, IVIG)), laboratory results, microbiological results and cost analyzes (total cost, filgrastim cost, drug cost) of patients were recorded. Results: In our study, patients received G-CSF treatment at 5 mcg/kg/g in 65 episodes (46.4%) and 10 mcg/kg/g in 75 episodes (53.6%). There were no statistically significant difference between the patients using different doses of G-CSF in terms of mean duration of neutropenia (p = 0.685), duration of fever (p = 0.710), total hospitalization time (0.238), hospital stay during FEN episode period (0.561), duration of G-CSF use (0.531), total cost (p = 0.598), drug cost (p = 0.598), filgrastim cost (p = 0.860), frequency of bacteremia (p = 0.602), antimicrobial treatment and supportive treatments [DGT (p = 0.60), pentaglobulin (p = 0.32), steroid (p = 0.57)]. Conclusion: As a result, in our study, different doses of G-CSF treatments at 5 and 10 mcg/ kg/g in febrile neutropenia patients did not show different effects on cost, hematologic recovery, bacteremia frequency and treatment success. Considering the incidence of dose-related side effects in G-CSF treatment, it was considered appropriate to give 5 mcg/kg/g G-CSF for the treatment of FEN in pediatric patients.