Antalya ilinde bulunan köpeklerde dirofilariazis, borrelioziz, ehrlichiazis ve anaplazmozis'in hızlı test kitleri ile teşhisi ve insidansı üzerine araştırımalar
Research on diagnosis and incidence of dirofilariazis, borrelioziz, ehrlichiazis and anaplazmosis with rapid test kits
  1. Tez No: 435543
  2. Yazar: SEFER KÜÇÜKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİMA ŞAHİNDURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dirofilaria, Borrelia, Ehrlichia, Anaplasma, Diagnostik test, Dirofilaria, Borrelia, Ehrlichia, Anaplasma, Diagnostic test
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalıĢma Antalya ilindeki vektör kaynaklı Dirofilaria immitis (D.immitis), Borrelia burgdorferi (B. burgdorferi), Ehrlichia canis (E. canis) ve Anaplama phagocytophilum (A. phagocytophilum) hastalıklarının seroprevalansının araĢtırılması amacıyla yapıldı. ÇalıĢmada 5 günlük ile 15 yaĢ arası 225 adet köpekten ETDA'lı tüplere alınan kanlalarla Anigen Rapid Caniv-4 Test kiti kullanılarak Ehrlichia canis antikoru %17.7 ve Anaplasma phogocytophilum antikoru %0.44 oranında saptanmıĢ, Dirofilaria immitis antijeni ve Borrelia burgdorferi antikoru ise saptanamamıĢtır. Ehrlichia canis'in tüm yaĢlarda görülebildiği ve embiryonal dönemde bulaĢmanın olduğu görülmüĢtür. Antalya ili dıĢından Manavgat ilçesinden getirilen ve ormanlık alanda bulunduğu söylenen bir köpekte Anaplasma phagocytophilumun ve Ehrlichia canis'in pozitif sonuç verdiği görülmüĢtür. Sonuç olarak; Antalya ilinde köpeklerde vektör aracılıklı hastalıkların prevalansının olduğu ve bu hastalıkların özellikle kene ve sivrisineğin yoğun olduğu ilçelerdede görülebileceği bu bölgelerdede araĢtırmaların yapılması gerektiği hem Veteriner Hekimlere yardımcı olması hemde vektör kaynaklı hastalıkların belirlenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the prevalance of vector borne Dirofilaria immitis (D. immitis), Borrelia burgdorferi (B.burgdorferi), Ehrlichia canis (E.canis) and Anaplasma phagocytophilum (A.phagocytophilum) diseases in Antalya province. In the study, blood samples from 225 dogs aging from 5 days to 15 years were collected in EDTA tubes, then Anigen Rapid Caniv-4 Test kits were used for evaluation and Ehrlichia canis antibody was found 17.7%, Anaplasma phogocytophilum antibody was found 0.4% while Dirofilaria immitis and Borrelia burgdorferi antibodies were not found. It was found that Ehrlichia canis can be infected in embryona period and can be seen in all ages. In one dog, which is found living in wood lands near Manavgat district of Antalya, Anaplasma phogocytophilumun and Ehrlichia canis were found positive. In conclusion, prevalance of vector borne diseases in dogs in Antalya province was found and these diseases were seen in districts which have more intense tick and mosquito populations and further research must be done in these regions. This study is important in terms of both for helping veterinary clinicians and determining vector borne diseases.