Antalya il merkezindeki köpeklerde babesia canis'in prevalansının araştırılması
Investigation of the prevalance of babesia canis in dogs in the center of Antalya province
  1. Tez No: 435542
  2. Yazar: MAHMUT KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Babesia canis, IFAT, köpekSonuç olarak, serolojik yöntemle Antalya'da köpeklerde belirlenen Babesia canis pozitifliğinin, bu bölgede hastalığın yaygınlığı konusunda fikir verdiği, benzer çalışmalarla birlikte, etkene yönelik spesifik teşhis yöntemleri de kullanılarak, daha geniş popülasyonlarda, çalışmaların sürdürülmesinin yararlı olacağı kanaatine varılmıştır, Babesia canis, IFAT, dog
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma, Antalya ilindeki köpeklerde Babesia canis'in prevalansının araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Antalya il merkezinde toplam 200 köpekten kan örnekleri alınmış, örnekler immun flouresan antikor testi (IFAT) yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmada fluo Babesia canis (biopronix) test kiti kullanılmış, 1/32 titre ve üzeri pozitif kabul edilmiştir. Alınan 200 serum örneğinin IFA testi sonucu 37 (% 18.5)'si Babesia canis yönünden pozitif bulunmuştur. Sonuç olarak; serolojik yöntemle Antalya'da köpeklerde belirlenen Babesia canis pozitifliğinin, bu bölgede hastalığın yaygınlığı konusunda fikir verdiği, benzer çalışmalarla birlikte, etkene yönelik spesifik teşhis yöntemleri de kullanılarak, daha geniş popülasyonlarda, çalışmaların sürdürülmesinin yararlı olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted for to investigate the prevalence of Babesia canis in Antalya region. For this purpose, the blood samples were taken from 200 dogs in the Antalya city center, the examples were studied by the immune fluorescence antibody test ( IFAT). In the study fluo Babesia canis ( biopronix ) test kit was used, 1/32 and higher titers were considered positive. The 37 out of 200 serum samples (18.5%) were found positive for Babesia canis as results of IFA test. As a result; Babesia canis positivity by serological method in dogs in Antalya, which give an idea about the extent of the disease in this region, it would be useful to concluded similar studies, using the specific identification method in the wider population.