Alerjik rinitli çocuk hastalarda yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of life in pediatric patients with allergic rhinitis
- Tez No: 435558
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ATİLLA NURSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, çocuk, yaşam kalitesi, tedavi, Allergic rhinitis, child, quality of life, treatment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaçlar – Hastalar Alerjik rinit, çocukluk çağında oldukça sık görülen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik bir hastalıktır. Hastalığın çocukların yaşam kalitesini ne derece etkilediğini belirlemek için ölçekler geliştirilmiştir. Çalışmamızda alerjik rinit tanısı alan hastalarda tedavinin yaşam kalitesine etkilerini gözlemlemek ve rinit alt tipleri arasında yaşam kalite ölçümlerinde fark olup olmadığını araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji Polikliniği'ne Aralık 2015 – Ocak 2016 ayları arasında gelmiş olan, 6-12 yaş aralığındaki, 120 alerjik rinit tanılı hasta çalışmaya dahil edilmiştir Gereç ve Yöntemler Yaşam kalitelerini değerlendirmek için alerjik rinite özel bir ölçek olan“Pediatric Rhinitis Quality of Life Questionnaire (PRQLQ)”kullanılmıştır. Hastalara tedaviye başlamadan hemen önce ve tedavinin altıncı haftasında PRQLQ formu doldurtulmuştur. Yaşam kalitesi skorları ve bu skorların farklarından elde edilen veriler, hastaların klinik ve demografik özelliklerini içeren diğer verilerle birlikte SPSS 20 programına yüklenerek analiz edilmiştir. Bulgular Çalışma 55'i kız 65'i erkek olmak üzere 120 hasta ile tamamlanmıştır. Hastaların ortanca yaşı 9 (6-12) bulunmuştur. Hastaların sosyoekonomik düzey, ailede atopi öyküsü, sigara maruziyeti öyküsü, evcil hayvan varlığı gibi sosyodemografik özellikleri, klinik özellikleri değerlendirilmiştir. Hem rinit alt gruplarının alt ölçek puanları arasında hem de tüm gruplarda tedavi öncesi ve sonrası ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Sonuçlar Çocuklarda alerjik rinit, semptomlarının şiddetine ve sıklığına uygun olarak yaşam kalitesini etkilemektedir. Hastalığın ağırlığından bağımsız olarak, uygun tedavi verildiğinde, tedavi sonrası yaşam kalitesi, tedavi öncesi yaşam kalitesine göre anlamlı olarak iyileşmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective-Patients Allergic rhinitis, which is quite common in childhood, is a cronic disease that affects quality of life negatively. Questionnaires have been developed to determine what extent the disease affects children 's quality of life. This study is aimed to observe the effects of the treatment in patients' quality of life, who have been diagnosed with allergic rhinitis and to investigate whether there are differences between subtypes of rhinitis quality of life measurements. Fort this purpose, in the range of 6 to12 years old, 120 patients, whom they vizited Bezmialem Vakıf University Faculty of Medicine Paediatric Allergy and Immunology Out-patient Clinic on months from December 2015 to January 2016, diagnosed with allergic rhinitis, were included in the study. Material - Methods“ Pediatric Rhinitis Quality of Life Questionnaire ( PRQLQ ) ”which is a special scale to assess the quality of life in allergic rhinitis, is used. PRQLQ form has been filled to patients before the initation of therapy and at the six weeks of treatment. Quality of life scores and the data obtained from the difference in these scores were analyzed using SPSS 20 software loaded on , along with other data, including the clinical and demographic characteristics. Results The study was completed by 120 patients , including 55 girls and 65 boys . The median age of the patients was 9 ( 6-12) have been found. Clinical and sociodemographic characteristics of patients such as socio-economic status, family history of atopy, smoking exposure, the presence of pets were evaluated. Statistically significant differences have been found both in subgroups of rhinits between the subscale scores and in all groups between before and after treatment scores. Conclusions In children, allergic rhinitis affects the quality of life according to the severity and frequency of symptoms. When the appropriate care as given, the quality of life after treatment gets better than the quality of life before treatment, regardles of the severity of the disease.