Çocukluk çağı alerjik rinitinde serum vitamin D düzeyi ve hastalığın şiddeti ile ilişkili risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Serum vitamin D level in childhood allergic rhinitis and evaluation of risk factors related to the violence of the disease
  1. Tez No: 635232
  2. Yazar: ZEYNEP HAZIROĞLU ÖKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HALİL ÇELİKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, çocukluk çağı, D vitamini, risk faktörleri, şiddet, allergic rhinitis, childhood, risk factors, severity, vitamin D
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Alerjik rinit, tüm dünyada okul başarısını, iş performansını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve insidansı giderek artan kronik bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı alerjik rinitli çocuklarda serum D vitamini düzeyinin hastalık üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Alerjik rinit tanılı çocuklar ve benzer yaştaki sağlıklı kontrol grubunu oluşturan çocukların serum D vitamini düzeyleri HPLC (Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi) yöntemi ile karşılaştırıldı. Hastaların nazal semptom skoru anketi D vitamini düzeyi ölçülmeden önce çift kör olarak dolduruldu. Hastaların serum D vitamini düzeyi ile alerjik rinit semptomları ve hastalığın şiddeti arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Çalışmaya alerjik rinit tanılı yüz otuz yedi hasta dahil edildi (76 erkek, 61 kız, medyan yaş: 11 yıl). Serum D vitamini düzeyleri alerjik rinitli hastalarda kontrol grubuna göre daha düşüktü (p = 0.001). Tüm aeroalerjen gruplarının (akar, polen, çoklu inhalan) serum D vitamini düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşüktü (p = 0.001). Hem pareniyal alerjik rinitli grupta hem de sezonal alerjik rinitli grupta serum D vitamini düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşüktü (p = 0.001). Hem intermitan hem de persistan alerjik rinitli grupta serum D vitamini düzeyi kontrol grubuna göre daha düşüktü (p = 0.001). Hem hafif alerjik rinitli grupta hem de orta-şiddetli alerjik rinitli grupta serum D vitamini düzeyi kontrol grubuna göre daha düşüktü (p = 0.001). Hastalarda semptom skoru ile serum D vitamini düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (rs = -0.099; p = 0.25). Sonuç: Çocuklarda serum D vitamini düzeyi ile alerjik rinitin semptomları ve semptom şiddeti arasında bir ilişki yoktur. Alerjik rinitli çocuklarda serum D vitamini, sağlıklı çocuklardan daha düşüktür. Bu sonuç, D vitamininin alerjik rinitin etyolojisinde ana sorumlu faktör olmaktan çok bir risk faktörü olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Allergic rhinitis is a chronic disease that has an increasing incidence all over the world and negatively affects school performance, work performance, and quality of life. This study aimed to investigate the effect of vitamin D on allergic rhinitis in children. Meterials and Methods: Serum vitamin D levels of children with allergic rhinitis and age-matched healthy controls were compared by High Pressure Liquid Chromatography (HPLC) method. The nasal symptom score questionnaires of the patients were filled in double-blind before the serum vitamin D level was measured. Then, we examined the relationship between serum D vitamin and symptoms of allergic rhinitis and the severity of the disease. Results: The study included one hundred and thirty-seven patients who were diagnosed with allergic rhinitis (76 male, 61 female, median age: 11 years). Serum vitamin D levels were lower in the allergic rhinitis group than the control group (p = 0.001). Serum vitamin D levels were lower in all aeroallergen groups (mite, pollen, multiple inhalant) than the control group (p = 0.001). Serum vitamin D levels were lower in both perennial and seasonal groups than in the control group (p = 0.001). Serum vitamin D level was lower in both the intermittent and persistent groups, then the control group (p = 0.001). Serum vitamin D levels were lower in both mild and moderate to severe groups than the control group (p = 0.001). There was no correlation between symptom score and vitamin D level in patients with allergic rhinitis (rs = -0.099; p = 0.25). Conclusion: There was no correlation between serum vitamin D level and the symptoms and symptom severity of allergic rhinitis in children. Serum vitamin D is lower in children with allergic rhinitis than healthy children. This result suggests that vitamin D is only a risk factor rather than being the main responsible factor in the etiology of allergic rhinitis.