Barkin annelik fonksiyonu ölçeğinin uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Adaptation of the barkin scale of maternal functioning and examination of the psychometric properties
  1. Tez No: 435573
  2. Yazar: RUVEYDE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE KABUKCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik fonksiyonu, Barkin Annelik Fonksiyon Ölçeği, Doğum sonu dönem, Motherhood function, Barkin Maternity Function Scale, Postpartum period
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, doğum sonrası annenin fonksiyonel durumunu belirlemek üzere Lynn Jennifer Barkin tarafından geliştirilmiş olan Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeği'nin Türk kültürüne uyarlayarak geçerlik ve güvenirliğini belirlemektir. Yöntem: Araştırma, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 15, 17, 18' nolu ve Meltem Aile Sağlığı Merkezlerinde 10 Şubat-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemini, doğum sonu 6-10 haftalık dönemde olan, 18-40 yaşları arasında, araştırmaya katılmaya gönüllü olan 235 anne oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, anneleri tanıtıcı bilgi formu ve Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, aritmetik ortalama, Kendall W analizi, faktör analizi, Cronbach alfa katsayısı ve madde analizi kullanılmıştır. Bulgular: Ölçeğin Türkçeye uyarlamasında körlemesine ters çeviri yöntemi kullanılmıştır. Uzman görüşlerinin uyumluluk düzeyi Kendall W= 0.297 (p=0.004) bulunmuştur. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin 5 faktör altında toplandığı ve faktörlerin açıklanan varyansa toplam katkısının %59.9 olduğu belirlenmiştir. Ölçekten elde edilen puanlar doğrultusunda yapı geçerliliğine ilişkin ek kanıt elde etmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulanmıştır. DFA'nın uyum indekslerinin, Ki-kare (2) İyilik Uyumu 2(94)=159.93 (p=0.000), 2/sd=1.70, Yaklaşık Hataların Ortalama Karakökü (RMSEA) 0.05, Normlaştırılmamış Uyum İndeksi (NNFI) 0.94, Karşılaştırılmalı Uyum İndeksi (CFI) 0.96, Standartize Edilmiş Artık Ortalamaların Karakökü (SRMR) 0.06 ve İyilik Uyum İndeksi (GFI) 0.91 olduğu belirlenmiştir. Ölçeğin genel cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.73'tür ve ölçek alt boyutlarıdan, Öz Bakım Boyutu'nun 0.66, Anne Psikolojisi Alt Boyutu'nun 0.71, Bebek Bakımı Alt Boyutu'nun 0.62, Sosyal Destek Alt Boyutu'nun 0.69, Anneliğe Uyum Alt Boyutu'nun 0.50 olduğu hesaplanmıştır. Madde analizi sonucunda, maddelerin ayırt edicilik (rjx< 0.10) düzeyinin güçlü olduğu saptanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak,“Barkin Index of Maternal Function”Türkçe formunun kadınların doğum sonu annelik fonksiyonunu ölçmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the present study to translate the Barkin Index of Maternal Function (BIMF) which was developed by Lynn Jennifer Barkin for determining postpartum maternal functional status into Turkish and to investigate its validity and reliability for Turkish population. Method: The study was determined by simple random sampling method, was carried out in 15, 17, 18 and Meltem Family Health Centers was from February 10 to April 15 date. The research population consisted of a total 235 women who were between 6-10 the week postpartum, were between 18-40 years, who volunteer to participate in the study.Mother identifying information form, the Barkin Index of Maternal Function were used as a data collection tool. In the analysis of data number, percentage, arithmetic mean, Kendall W analysis, factor analysis, Cronbach alpha coefficient and item analysis were used. Results: Paralell-blind translation method was used to determine the Turkish adaptation of the scale. The compatibility level of expert opinion Kendall W = 0.297, p = 0.004 was found. As a result of exploratory factor analysis of the scale, it was decided to be 5 factors and the total variance explained by the factors was 59.9%. In accordance to scores obtained from the scale confirmatory factor analysis (CFA)was applied to obtain extra evidence with regard to construct validity.Fit indexes of CFA weredetermined as Chi-Square Goodness of Fit 2(94)=159.93 (p=.000),2/sd=1.70, Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA) 0.05, Non-normed Fit Index (NNFI) 0.94, Comparative Fit Index (CFI) 0.96, Standardized Root Mean Square Residuals (SRMR) 0.06 and Goodness of Fit Index (GFI) 0.91. Overall Cronbach's alpha reliability coefficient of the scale was 0.73 and the subcategory reliability coefficient was calculated to as Self Care subscale 0.66, Mother Psychology subscale 0.71, Babysitting subscale 0.62, Social Support subscale 0.69 and Maternity Compliance subscale 0.50. As a result of Item analysis, the level of distinctiveness items was determined to be at high level (rjx< 0.10). Conclusion: Barkin Index of Maternal Function (BIMF) was determined as a reliable and valid tool for Turkish society.