Postpartum dönemde adölesan annelerin yenidoğan bakımına yönelik özgüvenleri ile annelik fonksiyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi: karşılaştırmalı çalışma
Investigation of the relationship between the confidence of adolescent mothers for newborn care and their maternity functions in the postpartum period: a comparative study
- Tez No: 870174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDA ARZU ABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adölesan Anne, Postpartum Dönem, Yenidoğan Bakımı, Özgüven, Annelik Fonksiyonu, Adolescent Mother, Postpartum Period, Newborn Care, Confidence, Maternity Function
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu karşılaştırmalı çalışma, postpartum dönemdeki adölesan annelerin yenidoğan bakımına yönelik özgüvenleri ve annelik fonksiyonları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma örneklemini, Kasım 2022 ve Nisan 2023 tarihlerinde, Bursa Şehir Hastanesi'ne rutin yenidoğan kontrolleri için gelen 592 adölesan ve yetişkin anne oluşturmuştur. Veriler 'Kişisel Bilgi Formu',“Pharis Özgüven Ölçeği (PÖGÖ)”ve“Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Annelerin yaş aralığı ortalaması 24,04±6,17 yıldır ve %38,7'si (n=229) adölesan grupta, %61,3'ü (n=363) yetişkin grupta yer almaktadır. Adölesan annelerin Pharis özgüven ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 40,81±10,08 iken, yetişkin annelerin 57,66±7,48 olduğu bulunmuştur. Araştırmaya katılan adölesan annelerin Barkin annelik fonksiyonu ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalaması 71,54±9,39 iken, yetişkin annelerin 81,88±8,61 olduğu tespit edilmiştir. Annelerin Pharis özgüven ölçeği ve Barkin annelik fonksiyonu ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalamaları karşılaştırıldığında, her iki ölçekten alınan puanların adölesan annelerde daha düşük olduğu ve aralarında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan adölesan annelerin yenidoğan bakımına yönelik özgüvenleri ile annelik fonksiyonları arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Annelerin özgüven puanı arttıkça annelik fonksiyonları da artmaktadır (r=0,691, p=0, 001).
Özet (Çeviri)
This comparative study aims to examine the relationship between adolescent mothers' self-confidence towards newborn care and maternal functions in the postpartum period. The research sample consisted of 592 adolescent and adult mothers who came to Bursa City Hospital for routine newborn checks between November 2022 and April 2023. The data was obtained using the 'Personal Information Form', the 'Pharis Self-Confidence Scale (PÖS)' and the 'Barkin Maternal Function Scale'. The average age of the mothers was 24.04±6.17 years, and 38.7% (n=229) were in the adolescent group and 61.3% (n=363) were in the adult group. While the total mean score of adolescent mothers from the Pharis self-confidence scale was 40.81±10.08, it was found that adult mothers was 57.66±7.48. While the average total score of the adolescent mothers participating in the study from the Barkin maternal function scale was 71.54±9.39, it was determined that the adult mothers' score was 81.88±8.61. When the total mean scores of the mothers from the Pharis self-confidence scale and the Barkin maternal function scale were compared, it was determined that the scores from both scales were lower in adolescent mothers and there was a significant difference between them. A positive and moderate relationship was determined between the self-confidence of the adolescent mothers participating in the study towards newborn care and their maternal functions. As mothers' self-confidence score increases, their maternal functions also increase (r=0.691, p=0.001).