Siyanotik ve asiyanotik konjenital kalp hastalığı olan çocuklarda paraoksonaz-arilesteraz aktiviteleri ve lipid oksitlenebilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum paraoxonase-arylesterase activity and lipid oxidizability in children with cyanotic and acyanotic congenital heart disease
- Tez No: 435592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ABUHANDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Konjenital Kalp Hastalıkları, PON1, Arilesteraz, Ox-LDL, Lipid Parametreleri, Atherosclerosis, congenital heart disease, PON1, arylesterase, Ox-LDL, lipid parameters
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Konjenital kalp hastalığı terimi kardiyovasküler sistemdeki, doğumda veya daha sonra tanımlanabilen, doğuştan olan yapısal veya fonksiyonel anomalileri içerir. Kalpteki yapısal bir kusur konjenital kalp defekti, konjenital kalp anomalisi veya kardiyovasküler malformasyon olarak isimlendirilebilmektedir. Bu çalışmada siyanotik ve asiyanotik konjenital kalp hastalığı olan çocuklarda Paraoksonaz-Arilesteraz aktivitelerinin ve lipid oksitlenebilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal Ve Metod: Çalışmaya yaş ve cins uyumu sağlanmış, klinik ve ekokardiyografi bulgularına göre tanı konmuş 34 siyanotik, 34 asiyanotik konjenital kalp hastası ve kontrol grubu olarak aynı yaş grubundaki büyüme ve gelişmenin izlenmesi için sağlam çocuk polikliniğine başvuran 34 sağlıklı çocuk alındı. Tüm gruplar için paraoksonaz, arilesteraz aktiviteleri, Ox-LDL ve lipit parametreleri oto-analizörde (Roche marka cobas integra 1800 cihazı ile) kolorimetrik olarak ölçüldü. Bulgular: Asiyanotik konjenital kalp hastalığı olan grup ile kontrol grubu karşılaştırıldığında Total Kolesterol, LDL ve Ox-LDL değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken PON1, AREST, TG, HDL, VLDL değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Siyanotik konjenital kalp hastalığı olan grup ile kontrol grubu karşılaştırıldığında PON 1, AREST, Total Kolesterol, LDL ve Ox-LDL değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken; TG, HDL, VLDL değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Asiyanotik KKH olan grup ile Siyanotik KKH olan grup karşılaştırıldığında PON 1, AREST ve Ox-LDL değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken; TG, Total Kolesterol, HDL, LDL, VLDL değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma konjenital kalp hastalarında PON1, Ox-LDL ve lipid parametreleri ile ateroskleroz riskini saptama açısından yapılmış olan ilk çalışmadır. Çalışmamızda gerek siyanotik gerekse asiyanotik hasta gruplarında çalıştığımız bazı parametrelerin (Ox-LDL) ateroskleroz risk belirteci olarak sağlıklı popülasyona göre artmış; bazı parametrelerin ise (PON1, Total Kolesterol, LDL) sağlıklı popülasyona göre azalmış olduğunu gördük.
Özet (Çeviri)
Objectives: The term“Congenital Heart Disease”(CHD) includes constitutional or functional congenital anomalies in cardiovasculer system. The abnormalities can be defined at birth or later. A defect in heart can be called as congenital heart anomaly or cardiovasculer malformation. In this study we aimed to explore the paraoxonase-arylesterase activities and lipid oxidizability in children with cyanotic and acyanotic CHD. Materials and Methods: 34 cyanotic, 34 acyanotic children with CHD, whose diagnose were proved clinically and with echocardiography findings and 34 healty children as control group were included in the study. For each group paraoxonase-arylesterase activities, Ox-LDL and lipid parameters were measured calorimetrically with an otoanalyzer (with Roche brand cobas integra 1800 device). Findings: When the acyanotic and control group were compared, it was found statistically signficant difference in PON1, AREST, TG, HDL and VLDL values. When cyanotic group and control group were compared it was found statistically signficant difference in PON1, AREST, Total cholesterol, LDL and Ox-LDL values; whereas, there was no significant difference in TG, HDL and VLDL values. When we compared cyanotic and acyanotic groups, there was statistically signficant difference in PON1, AREST and Ox-LDL values whereas, there was no signficant difference in TG, Total cholesterol, HDL, LDL and VLDL values. Results:This study is the first in predicting atherosclerosis risk with PON1, Ox-LDL and lipid parameters in patients with CHD. In our study we determined that some parameters (Ox-LDL) increase, as an atherosclerosis risk marker, in both cyanotic and acyanotic patient groups when compared with control group. And also we determined that few parameters (PON1, Total cholesterol, LDL) are decreased in patient groups when compared with control group.