Sigara içen bireylerde pulmoner arter sertliğinin ve sağ ventrikül fonksiyonlarının 2D EKO ile değerlendirilmesi
Assessment of pulmonary artery stiffness and right ventricular functions in smoking individuals WİTH 2d ECO
  1. Tez No: 435608
  2. Yazar: FUAT KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN PEKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara, Sağ Ventrikül, Pulmoner arter darlığı, MPI, PAB, TAPSE, Smoking, Right Ventricle, Pulmonary Artery Stiffness, MPI, PAB, TAPSE
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Sigara önlenebilir mortalite ve morbitide nedenlerinden biridir. Sigara kullanımının sağ kalp üzerindeki etkileri hakkında yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Bu durumun başta gelen nedeni sternumun arkasında yerleşen sağ kalbi görüntülemenin zor olmasıdır. Araştırmamızda sigara içen hastalarda pulmoner arter sertliğindeki artışı ve sağ ventrikül fonksiyonlarındaki bozulma başlangıcını göstermeyi amaçladık. Materyal ve Metot: İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji AD polikliniğine Ocak 2016 ve Mayıs 2016 tarihleri arasında başvuran rastgele seçilen tıbbi problemleri olmayan sigara içen ve içmeyen hastalar üzerinden araştırma popülasyonu değerlendirildi. 18-65 yaş aralığında olan, anamnezinde sistemik herhangi bir hastalığı olmayan, kardiyoloji polikliniğinde yapılan muayenesinde ve tetkiklerinde herhangi bir patolojik bulgu saptanmayan, halen kronik sigara içicisi olan ve hayatı boyunca hiç sigara içmemiş kişiler araştırmaya dahil edildi. Hastaların ekokardiyagrafik bulguları 2D eko ile ölçüldü. Bulgular: Sigara içen ve içmeyen hastalarda ortalama yaş ve ortalama VKİ anlamlı farklılık göstermedi. Sigara içen hastalarda içmeyenlere kıyasla ortalama RDW yüzdesi, ortalama lenfosit düzeyi, ortalama monosit düzeyi yüksek saptandı. Ortalama Nötrofil/Lenfosit oranı (NLO) ve ortalama Platelet/Lenfosit oranı (PLO) ise sigara içen hastalarda düşük saptandı. Sigara içen hastalarda içmeyenlere kıyasla; ortalama sağ ventrikül diyasyol sonu çapı, ortalama MPI, ortalama PAS ve ortalama sPAB düzeyleri anlamlı olarak yüksek saptanırken ortalama TAPSE ve ortalama PAcT düşük olarak saptandı. Sigara kullanımı MPI, sPAB ve PAS düzeylerini arttıran bağımsız prediktör olarak saptandı, TAPSE ve PAcT düzeylerini ise azaltan bağımsız prediktör olarak saptandı. Sonuç: Sigara kullanımının kalp damar hastalıkları için bir risk faktörü olduğu literatürde bilinmektedir. Sigara kullanımının sağ ventrikül fonskiyonlarının bozulmasında ve pulmoner arter sertliğinin oluşmasında bağımsız bir prediktör olarak saptanması, sigaranın içiciliğinin önlenmesinin ne denli önemli bir faktör olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Smoking is one of preventable reasons of mortality and morbidity. There are not enough studies on the effects of smoking on the right heart. The main reason is that it is hard to monitor the right heart located behind the sternum. Our study aims at demonstrating the increase in pulmonary artery stiffness and the start of impairment in right ventricular functions in smoking patients. Material and Method: The study population was comprised of smoking and nonsmoking patients who applied to İnönü University Turgut Özal Medical Center Cardiology polyclinic between January 2016 and May 2016 and who did not have additional medical problems, selected randomly. Individuals aged between 18-65, who did not have any systemic disease in anamnesis, did not have any pathological finding determined in examination and tests at the cardiology polyclinic, still were a chronic smoker and never smoked for an entire lifetime. Echocardiographic findings of the patients were measured with 2D eco. Findings: The mean age and mean VKI did not demonstrate significant difference in smoking and nonsmoking patients. The mean RDW percentage, mean lymphocyte level and mean monocyte level were higher in smoking patients than nonsmoking patients. The mean Neutrophile/Lymphocyte (NLO) rate and mean Platelet/Lymphocyte (PLO) rate were lower in smoking patients. In smoking patients, compared to nonsmokers, the mean right ventricular end diastolic diameter, mean MPI, mean PAS and mean sPAB levels were significantly higher and the mean TAPSE and mean PAcT were lower. Smoking was identified to be the independent predictor which increased MPI, sPAB and PAS levels and which decreased TAPSE and PAcT levels. Conclusion: It is demonstrated in the literature that smoking is a risk factor for cardiovascular diseases. Identification of smoking as an independent predictor in impairment of the right ventricular functions and development of pulmonary artery stiffness demonstrated prevention of smoking is such an important factor.