Time deppented study of quvantum bistability
Kuvantum çift kararlılığın zamana bağlı çalışılması
  1. Tez No: 43561
  2. Yazar: MUSTAFA İHSAN ECEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. CEMAL YALABIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: bir boyutlu sistemler, iki boyutlu sistemler, taşınım teorisi, sayısal çözüm, sınır şartları, Schrödinger denklemi, zamana bağlılık, kristal modelleri, kristal örgüleri, Markov işlemleri, dalga fonksiyonları, kuvantum çift-kararlılığı, one-dimensional systems, two-dimensional systems, transport theory, numerical solution, boundary conditions, Schrödinger equation, time dependence, crystal models, crystal lattices, Markov process, wave functions, quantum bistability
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Özet KUVANTUM ÇIFT-KARARLILIGIN ZAMANA BA?LI ÇALIŞILMASI Mustafa İhsan Ecemiş Fizik Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Cemal Yalabık Temmuz 1995 Küçük sistemlerdeki kuvantum taşınım olayı, çok sayıdaki teknolojik uygu lamalarından dolayı yoğun madde fiziğinin önemli bir konusudur. Günümüzün analitik teorileri gerçek problemleri çalışmak için uygun değildirler ve bu nedenle sayısal hesap metodları en elverişli yaklaşımları sağlamaktadırlar. Kara cisim sınır şartlarını yerleştirmenin problemli olmasına rağmen zamana bağlı Schrödinger denkleminin sayısal tamamlanması en güçlü araçlardan biridir. Bu çalışmada, bu yerleştirmeyi mümkün kılan yeni bir metod tanımlandı. Bazı örnek hesaplar sunulup, metod bir ve iki boyutlu sistemlere uygulandı. Kuvantum çift-kararlı anahtar davranışının tarifi verildi.
Özet (Çeviri)
Abstract TIME DEPENDENT STUDY OF QUANTUM BISTABILITY Mustafa İhsan Ecemiş M. S. in Physics Supervisor: Prof. M. Cemal Yalabık July 1995 The analysis of quantum transport phenomena in small systems is a prominent topic of condensed matter physics due to its numerous technological applications. The current analytical theories are not adequate for studying realistic problems. Computational methods provide the most convenient approaches. Numerical integration of the time-dependent Schrödinger equation is one of the most powerful tools albeit the implementation of the blackbody boundary conditions is problematic. In this work, a novel method which render possible this implementation is described. A number of sample calculations are presented. The method is applied to several one- and two-dimensional systems. A description of the time-dependent behavior of quantum bistable switching is given.