Riskli yenidoğanlarda işitme kaybı sıklığı ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of prevalance of hearing loss in neonates under risk and related risk factors
- Tez No: 435616
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, işitme kaybı, risk faktörleri, Neonates, hearing loss, risk factors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
İşitme problemleri olan yeni doğanlarda gelişimsel sorunların azaltılabilmesi için 3-6 ay içinde tanı konup tedavi edilmeleri gerekmektedir. İşitme kaybı riskini artıran faktörler Joint Committe on Infant Hearing tarafından 2007'de güncellenmiştir. Günümüzde pek çok riskli yenidoğan teknolojik gelişmeler sayesinde yaşatılabilmektedir. Bununla birlikte bu yenidoğanların işitme kaybı açısından ek risk faktörlerine maruz kalmaları söz konusu olmaktadır. Bu çalışmada işitme kaybı sıklığımızı güncel olarak belirlemeyi ve işitme kaybının risk faktörleri ile ilişkisini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamızda 1. Ocak 2013 ve 31 Aralık 2015 tarihleri arasındaki izlemiş olduğumuz 482 yenidoğanın verilerini tarandı ve risk faktörleri açısından değerlendirildi. Sonuçlar değerlendirildiğinde, işitme kaybı oranımız %1,6 saptanmış ve bu sonuç son dönemde yapılmış çalışmalar ile uyumlu bulunmuştur. En sık görülen risk faktörleri ise; çok düşük doğum ağırlığı, ototoksik medikasyon ve hiperbilirubinemi olarak saptanmıştır. İşitme kaybı saptanan vakalarında birden fazla risk faktörü taşıma oranının yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu sonuç, birden fazla risk faktörünün birlikteliğinin işitme kaybı riskini artırdığı göstermektedir. Sonuç olarak, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde izlenen hastaların işitme kaybı açısından risk altında olduklarının bilinmesi ve izlemlerinde ek risk faktörlerine maruz bırakılmamaları için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini düşünmekteyiz. Yenidoğan yoğun bakımlarda kullanılan tedavi yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte işitme kaybının risk faktörlerinin de güncellenmesi ve bu riskleri taşıyan yenidoğanların korunması için yeni önerilerin geliştirilmesi gerekmektedir. Böylece riskli yenidoğanların işitme fonksiyonları korunacak ve zihinsel, sosyal ve duygusal olarak sağlıklı şekilde gelişmeleri sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Background: Neonates with hearing disorders should be diagnosed and treated within 3-6 months of age to minimize developmental problems. Factors increasing hearing loss risk are updated in 2007 by Joint Committee on Infant Hearing. Today more neonates can survive thanks to technological improvements, but they are exposed to additional risk factors of hearing loss. Aim: We aimed to determine current prevalence of hearing loss and to analyse its relation to risk factors. Methods: Data of 482 neonates followed between 1 January 2013 and 31 December 2015 are scanned and evaluated for risk factors. Hearing screening of all neonates is carried in accordance to national hearing screening protocol. Results: Rate of hearing loss is determined as 1.6%, a result compatible with recent studies. Most frequent risk factors are very low birth weight, ototoxic medication and hyperbilirubinemia. Existence of multiple risk factors is frequent in hearing loss cases. This implies that existence of multiple risk factors increase hearing loss risk. Conclusion: Patients in NICUs should be considered as under hearing loss risk and necessary measures should be taken to prevent additional risk factors during follow-up. With advancement of treatment methods in NICUs, risk factors of hearing loss should be updated and new methods should be offered to protect neonates under risk. Thus, their hearing function will be saved and cognitive, social and emotional health will be protected in the long term.