Ratlarda gebelik ve laktosyon döneminin kırık kaynaması üzerine etkileri
  1. Tez No: 435615
  2. Yazar: NİDAL SAĞLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM GÖKHAN DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırık iyileşmesi, Dişi Rat, Gebe, Laktasyon
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
İskelet ve kas sistemi hareket için temel yapılardır. Kırık, kemik yapının anotomik bütünlüğünün ve devamlılığının bozulması olarak tanımlanır. Uygulanan mekanik güç kemiğin taşıyabileceği kapasiten fazla ise kırılır. Kırık kemiğin tamiri, kırık oluştuğu andan itibaren başlamaktadır. Kırık iyileşmesinin gecikmesi veya olmaması ortopedi ve travmatoloji kliniğinin başlıca sorunlarından biridir. Kırık iyileşmesi birçok faktörden etkilenmektedir. Bu çalışmada gebeliğin ve laktasyon döneminin kırık iyileşmesi üzerindeki biyomekanik, histopatolojik ve radyolojik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma için 40 adet Wistar-Albino tipi dişi rat Kontrol(gebe olmayan) ve Çalışma(gebe) grubu olarak 20'er adet olarak iki gruba ayrıldı. 1.grup gebe olmayan dişi rat kontrol grubu, 2.grup gebe olan dişi rat çalışma grubu olarak belirlendi. Sedasyon anestezi altında tüm sıçanların sağ femur diafiz bölgelerinde kemik makası ile transvers açık kırık oluşturuldu. Kırık sonrası femur kırıkları intramedüller retrograd 2 mm Kirschner Teli(K-Wire) ile tespit edildi. Eşit sayıda ratta kırık oluşturulduktan 6 hafta sonrasında, çalışma grubundaki ratların gebelik ve laktasyon dönemi sona erdikten sonra sakrifiye edilerek, kırık iyileşmesi biyomekanik, histopatolojik ve radyolojik olarak araştırılıp değerlendirildi. Yapılan Biyomekanik ve histopatolojik incelemeler sonucunda kontrol ve çalışma grubları arasında anlamlı fark saptandı. Edinilen bulgulara göre, dişi rat femur kırık modelinde gebeliğin ve laktasyon döneminin kırık kaynaması üzerine biyomekanik ve histopatolojik olarak olumsuz etki ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Scelation and mascular system are basic structures for movement. Fracture is defined as the distortation of the anatomic integrity and continuity. İf the power, which is apllied to bone, is more than the bone's bearing capacity the bone will be broken. The healing process of the broken bone starts from the momemnt, in which it gets broken. The delay or not occurancce of the recovery are the majör problems in orthopedics and travmatology. The recovery of fractures is effected by various factors. The aim of this study is to search the biomechanical, histopathological and radyological effects of the pregnancy and lactation periods on fracture healing. For this study, we used 40 female winstor - albino rats and we made 2 different groups. Each group contained 20 rats. The first group contained non-pregnant female rats and determined as control group. The second group contained pregnant female rats and determined as experimental group. All the rats, under dissosiative anesthesia, were operated through right femur diaphysis by means of bone saw and transvers open fracture was created. After this proccess, the femur fractures are indentified via retrograde 2 mm kirschner wire (K-wire). After 6 weeks of the fracture occurance, after the expiration of the pregnancy and lactation period, the rats were sacrificed and the fracture healing was searched and evaluated biomechanicaly, histopathologicaly and radiologicaly. After biomechanical and histopathological examitaions significant differences are ditermined. According to findings, at the female rat femur fracture model, the fracture healing was effected negatively by pregnancy and lactation periods both biomechanicaly and histopathologicaly. Key Words : Fracture Healing, Female Rat, Pregnancy, Lactation