Kronik idiopatik ürtiker hastalarında serum resistin düzeyi ve metabolik sendrom ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum resistin levels and its relationship with metabolic syndrome in chronic idiopatic urticaria patients
  1. Tez No: 435644
  2. Yazar: HANİFE MERVE AKÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP NURHAN SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: kronik idiyopatik ürtiker, metabolik sendrom, resistin, tümör nekrozis faktör alfa, yüksek sensitif C reaktif protein, chronic idiopathic urticaria, metabolic syndrome, resistin, tumor necrosis factor alpha, high-sensitive C-reactive protein
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Akça, HM. Kronik idiyopatik ürtiker hastalarında serum resistin düzeyi ve metabolik sendrom ilişkisinin değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir 2016. Kronik idiyopatik ürtiker (KİÜ)' li hastalarda serum resistin düzeyi ve Metabolik sendrom (MetS) ilişkisini değerlendirmek amacıyla 42 KİÜ hastasını değerlendirdik ve sonuçları 42 sağlıklı birey ile karşılaştırdık. Kronik ürtikerli hastalar detaylı olarak sorgulanarak , laboratuvar ve klinik muayene bulguları açısından değerlendirildiler. Hastalardan venöz kan örnekleri alındı. AKŞ, TG, HDL düzeyleri belirlendi ve tüm hastaların ve kontrol grubunun bel çevreleri, boy ve kiloları ölçüldü. Hastaların rutin kan basıncı ölçümleri yapıldı. NCEP ATP III MetS tanı kriterlerine göre MetS' u olan hastalar belirlendi. Çalışmaya dahil edilen hasta ve kontrol grubu MetS varlığı yönüyle incelendi. 42 KİÜ hastasından 14 (%33,3)' ünde, 42 kontrol grubundan 5(%11,9)' inde MetS saptandı. İki grup arasında MetS varlığı açısından anlamlı fark bulundu. (p=0,037) Hastaların ve sağlıklı gönüllülerin resistin ve TNF-α düzeyleri serum örneklerinde ölçüldü. KİÜ hastalarının serum resistin düzeyleri ortalaması (1928,31±212,85 pg/ml) ve kontrol grubunun serum resistin düzeyleri ortalaması (2107,60±156,71 pg/ml) karşılaştırıldı ve her iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Kontrol grubunun serum TNF-α ortalaması hasta grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,036). KİÜ hastalarının serum hsCRP düzeyleri ortalaması (2,81±3,35 mg/L) kontrol grubu ortalaması (1,29±1,39 mg/L)' na göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,031). KİÜ' li hastalarda MetS araştırılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. KİÜ hastalarında resistin, TNF-α ve hsCRP düzeyi ölçümünün daha geniş serilerde önemli olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
We investigated the relationship between serum resistin levels and metabolic syndrome (MetS) in 42 patients with chronic idiopatic urticaria (CIU) and also compared our results with the findings of 42 healthy controls. All patients with CIU were examined in detail and evaluated for laboratory and clinical findings. Venous blood samples were taken from the patients. Fasting blood glucose (FBG), triglyseride (TG) and HDL cholesterol levels of the patients were measured. The waistline, height and weight measurements of the patients and healthy individuals were performed. Routine blood pressure measurements of the patients were also performed. The presence of MetS was determined according to NCEPATP III MetS diagnosis criteria. The patients and control group included in the study were also examined with regard to the presence of MetS. MetS presence was observed in 14 of 42 patients with CIU (33,3%) and in 5 of 42 healthy individuals (11,9%). A significant difference in MetS presence was found between the groups (p=0,037). Resistin and TNF-α levels of the patients and healthy individuals were measured in serum samples. The mean serum resistin levels of the patients with CIU (1928,31±212,85 pg/ml) were compared to the mean levels of healthy individuals (2107,60±156,71pg/ml ), and no significant difference was observed between the groups. The mean serum TNF-α levels of the control group was found significantly higher than the level of patients (p=0,036). The mean serum hsCRP levels of the patients with CIU (2,81±3,35 mg/L) was found significantly higher than the mean levels of the control group (1,29±1,39 mg/L), (p=0,031).We consider that the evaluation of MetS in patients with CIU is vital. We may suggest that the measurements of resistin, TNF-α and hsCRP levels of patients with CIU will be more important in a broader scope.