Cerrahi ve doğal yolla menapoza giren kadınlarda over ve uterus yokluğunun gözdeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison between the effects of natural and surgical menopause on eye
- Tez No: 435658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ULAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doğal Menopoz, Cerrahi Menopoz, Optik Koherens Tomografi, Gözyaşı fonksiyonları, Göz içi basıncı, Natural menopause, Surgical Menopause, Optic Coherence Tomography, Tear function, Intraocular pressure
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Doğal ve cerrahi yolla menopoza giren hastaların gözyaşı fonksiyonları; maküla, koroid ve retina sinir lifi tabakası kalınlıkları, bunların hastaların hormon düzeyleri ve menopoz süreleri ile ilişkilerinin değerlendirildiği çalışmamızda temel olarak overlerin alınmasının göz doku ve fizyolojisine etkisinin araştırılması ve olası farkların klinik olarak anlamlandırılması amaçlandı. Çalışmamız Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları kliniği bünyesinde üniversite etik kurulunun izni ile Kadın Hastalıkları ve Doğum (KDH) Kliniği bölümünde takibi olan 40 cerrahi ve 45 doğal menopozlu toplam 85 kadının katılımı ile 1 Aralık 2013 - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bilinen herhangi bir sistemik ve oküler hastalığı bulunan hastaların dışlandığı çalışmamıza hormon yerine koyma tedavisi alan hastalar da dahil edilmedi. Tüm hastalara tam bir oftalmolojik muayene yapılıp, OKT ile RSLT kalınlığı, retina kalınlığı, koroid kalınlığı ölçümleri alınıp gözyaşı kırılma zamanı, Schirmer testleri uygulandı. Verilerin istatistiksel analizinde bağımsız örneklem t testi, Pearson ve Spearman korelasyon analizleri yapıldı. Testlerde anlamlılık değeri olarak p0.001). Cerrahi menopoz grubunda GİB'ın daha düşük olması serum androjenlerinin bu grupta ani ve belirgin şekilde azalması ile izah edilebilir. Global RSLT kalınlığının doğal menopoz grubunda daha düşük olması GİB düzeyleri ile uyumlu olup bu durum hastaların glokom açısından uzun vadede dikkatli takibini gerekeli kılabilir. östradiolün ve postmenopozal verilen hormon yerine koyma tedavisinin retinal kan akımını artırdığı, RNFL üzerine koruyucu etkisi olduğu bildirilmiş olmakla beraber çalışmamızda östradiol düzeyleri ile RNFL kalınlığı arasında negatif bir korelasyon bulunmuştur. Doğal menopoz hastalarının merkezi kornealarının daha ince olması bu grubun yaş ortalamasının yüksek olması ile ilgili olabilir. Gruplar arası Schirmer ve BUT sonuçları açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark olmaması buna karşılık menopoz süresi ile kırılma zamanının negatif korelasyonu (r=-0,233 p=0.04)gözyaşı fonksiyonları açısından temel belirleyicinin hormonal durumdan öte menopoz süresi olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak doğal ve cerrahi yolla menopoza girmiş kadınlar arasında hormonal duruma bağlı bazı fizyolojik ve fonksiyonel farklılıklar bulumaktadır. Bu farklılıklardan klinik pratiğe yansıtılabilecek sonuçlara varabilmek için ise prospektif daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tear function, macular, choroidal and retinal nerve fiber layer thickness, hormon levels and the relationship between these and duration of menopause was evaluated among women with surgical menopause and natural menopause in order to investigate the clinical effects created by the absence of ovaries on the eye tissues and physiology. This study was performed in Abant İzzet Baysal University Department of Ophthalmology with the participation of 40 women with surgical menopause and 45 woman with natural menopause followed by department of Obstetric and Gynocology between December 2013 and December 2015 with the permission of faculty ethic comission. All participants with a history of systemic or ocular disease was excluded. Further women that taking hormone replacement treatment was not included. A complete ophthalmologic exam was performed and retina, choroid, retinal nerve fiber thickneses was obtained. For statistical analysis; independent-samples T test, Pearson and Spearman corralation analysis was applied. P0.001). The lower intraocular pressure in the surgical menopause group may be a result of abrupt and significant decrease of serum androgen hormone levels. Global retinal nerve fiber layer was thinner in natural menopause group which was matching with the intraocular pressure difference which may leads practitioners pay more attention on this group for the risk of glaucoma development. It was raported that estradiol and hormon replacement treatment are protective on retinal nerve fiber and increase retinal blood flow. In our study a negative correlation was found between estradiol and retinal nerve fiber layer thickness. In natural menopause group central corneal thickness was also thinner which may be attributed to higher mean age. No statistical difference was found among groups at schirmer scores and break-up times but break-up time was negatively correlated with the menopause duration (r=-0,233 p=0.04). It might be thought that menopause duration was more important than the hormonal status for the tear film durability. Consequently, there are physiological and functional differences between surgical and natural menopause groups owing to hormonal inequality. To produce clinically utilizable results, more prospective studies are needed.