Cerrahi menopoz ile doğal menopozun sol ventrikül global longitudinal strain parametreleri üzerine etkisi
The effect of surgical menopause and natural menopause on left ventricular global longitudinal strain parameters
- Tez No: 930642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TOLUNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi menopoz, doğal menopoz, kardiyovasküler hastalık, longitudinal strain ekokardiyografi, Surgical menopause, Natural menopause, Cardiovascular disease, Longitudinal strain echocardiograph
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Menapoz kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörüdür. Kadınlarda kardiyovasküler hastalık riski genç yaşlarda erkeklere göre önemli ölçüde düşüktür, ancak menopozdan sonra önemli ölçüde artar ve bu da risklerini erkeklerle aynı seviyeye getirir. Özellikle cerrahi yolla menapoza giren hastalarda ani hormonal değişiklikler nedeniyle kademeli olarak menopoza girmiş birine göre daha fazla semptom gösterme ve kardiyovasküler sistem üzerine etki etme olasılığı yüksektir. Bu dönemin anlaşılması ve yönetilmesi, kadınların sağlığı ve yaşam kalitesi için öneme sahiptir. Cerrahi menopoz ve doğal menopozun transtorasik ekokardiyografi ile sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları üzerine ve speckle tracking ekokardiyografi ile değerlendirilen sol ventrikül longitudinal strain ekokardiyografi parametrelerine erken dönemdeki etkisini incelemek için çalışma planladık. Bu çalışmayı doğal veya cerrahi yol ile menopoza giren hastalardaki hormonal değişikliklerin kardiyovasküler sistem üzerine etkilerinin daha iyi anlaşılması açısından ışık tutmak amacıyla yaptık. Materyal-Metod: Ankara Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi jinekoloji ve menopoz polikliniğine başvuran hastalardan son 1 ay içinde cerrahi menopoza girmiş veya doğal yolla menapoz tanısı almış hastalar değerlendirmeye alındı. Bilateral ooferektomi veya total abdominal histerektomi operasyonu uygulanmış 42 cerrahi menopoz hastası ve ooferektomi öyküsü olmayan 43 doğal menopoz hastası olmak üzere toplam 85 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların medikal ve demografik verileri kaydedildi. Hormon replasman tedavisi alan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. 4 hasta ekokardiyografik görüntü kalitesi yeterli olmadığından ve 1 hasta takiplerinde akut koroner sendrom tanısı (AKS) ile perkütan koroner girişim uygulanması nedeniyle çalışma dışı bırakıldı. Ayrıntılı transtorasik ekokardiyografik incelemeleri yapıldı. Hastaların sol ventrikül sistolik ve diyastolik parametreleri ile birlikte speckle tracking ekokardiyografi ile sol ventrikül global longitudinal strain parametreleri değerlendirildi. İki grup arasında mevcut veriler karşılaştırılarak doğal veya cerrahi menopozun sol ventrikül global iv longutudinal strain üzerine etkisi incelendi. İnceleme sonucunda alınan LV GLS değerleri negatif olup bu çalışmada sezgisel yorumlama için mutlak LV GLS kullanılmıştır; daha yüksek mutlak değerler (daha negatif) daha iyi işlev göstermektedir. Bulgular: Doğal menopoz ve cerrahi menopoz gruplarında ortalama yaş sırasıyla 46,07 ± 2,23 ve 49,59 ± 2,35 olup, cerrahi menapoz grubunda ortalama yaş daha yüksekti (p=0,011). Diğer demografik faktörler ve komorbiditeler açısından gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Ekokardiyografik incelemelerde bazal (0. ay) Sol Ventrikül Global Longitudinal Strain (GLS) değerleri gruplar arasında anlamlı fark göstermedi (-18,25 ± 1,69 ve -18,22 ± 1,45; p=0,917). Birinci ay GLS değerleri doğal menapoz grubuna göre cerrahi menopoz grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu (-17,60 ± 1,64 ve -16,88 ± 1,25; p=0,030). Altıncı ayda ise doğal menopoz ve cerrahi menopoz grupları arasında sol ventrikül GLS değerlerinde anlamlı fark gözlenmedi (-16,64 ± 1,55 ve -16,09 ± 1,10; p=0,070). Bazal (0.ay), birinci ay ve altıncı ay LVEF değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (sırası ile; 60,43± 1,64 ve 60,33 ± 1,30 p=0,774, 60,50±1,61ve 60,33±1,30 p=0,612, 60,43±1,64 ve 60,36±1,3 p= 0,612). Sol ventrikül end-diyastolik çapı (LVEDD), hasta takipleri boyunca istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermedi (4,70±0,15 ve 4,70±0,19; p=0,740, 4,70±0,15 ve 4,71±0,18; p=0,891, 4,70±0,15 ve 4,69±0,18; p=0,937). Bazal, birinci ay ve altıncı ay lateral e' değerleri karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (14,07 ± 2,42 ve13,10 ± 1,72 p=0,055, 13,38±2,05 ve14,33±3,21 p=0,151, 13,25±2,24 ve 12,85±1,59 p=0,343). E/E' değerleri açısından gruplar arasında bazal ve takip değerlendirmelerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (5,41 ±1,26 ve 5,02 ± 0,74 p=0,113, 5,49±1,21ve 5,08±0,69 p=0,069, 5,49±1,19 ve 5,05±0,71p=0,072). LAVI doğal menapoz grubuna göre cerrahi menapoz grubunda birinci ayda anlamlı olarak daha yüksekti (19,17±2.06 ve 20,19±1.71 p=0.043). Ancak bazal ve altıncı ay değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (sırası ile 19,17±2,05 ve 19,97±1,70 p=0,059, 20,48±2,03 ve 20,87±1,75 p=0,061). v Sonuç: Doğal ya da cerrahi yolla menopoza girmiş olmak sol ventrikül global longitudinal strain parametreleri üzerinde erken dönemde farklı etkilere sahiptir. Özellikle cerrahi menopozun miyokardiyal fonksiyonlarda özellikle cerrahi sonrası ilk 1 ay içinde daha hızlı bozulmaya neden olabildiği görülmüştür. Bu bulgular cerrahi menopoz geçiren kadınlarda kardiyak fonksiyonların daha yakından izlenmesi gerektiğini ve bu hastalarda özellikle erken dönemde başlamak üzere koruyucu stratejilerin geliştirilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Daha fazla sayıda hasta ile uzun vadede yapılacak prospektif kohort çalışmaları doğal ve cerrahi menopoz hastalarının kardiyovasküler etkilenimlerini göstermede faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In our study, we aimed to investigate the impact of cardiovascular disease (CVD) risk parameters and the parameters derived from longitudinal strain echocardiography obtained through transthoracic echocardiography in women who underwent surgical menopause due to bilateral oophorectomy or total abdominal hysterectomy in the perimenopausal period, as well as in those who entered menopause naturally. This study was conducted to shed light on the effects of natural and surgical menopause on the cardiovascular system, providing a better understanding of the differences between these two menopausal pathways. Materials and Methods: A cross-sectional comparison was conducted using the medical and demographic data of a total of 85 patients, including 42 surgical menopause patients who underwent bilateral oophorectomy or total abdominal hysterectomy and 43 natural menopause patients without a history of oophorectomy, who presented to the Gynecology and Menopause Clinic of Ankara Etlik City Hospital. Detailed echocardiographic evaluations were performed by our team. Four patients were excluded from the study due to insufficient echocardiographic image quality, and one patient was excluded due to undergoing percutaneous coronary intervention following a diagnosis of acute coronary syndrome (ACS) during follow- up. Retrospective analysis of left ventricular global longitudinal strain (LV GLS) and standard echocardiographic parameters was performed after echocardiographic imaging follow-ups. Echocardiographic parameters were compared between the two groups to evaluate the effect of natural versus surgical menopause on LV GLS. In the analysis, the obtained LV GLS values were negative; however, for intuitive interpretation in this study, absolute LV GLS values were used. Higher absolute values (more negative) indicate better function. vii Results: In the natural menopause (NM) and surgical menopause (SM) groups, the mean age was 46.07 ± 2.23 and 49.59 ± 2.35, respectively, with a significantly higher mean age in the SM group (p=0.011). No statistically significant differences were observed between the groups regarding other demographic factors and comorbidities. Echocardiographic evaluations showed that baseline (0-month) Left Ventricular Global Longitudinal Strain (GLS) values did not differ significantly between the groups (-18.25 ± 1.69 and -18.22 ± 1.45; p=0.917). At the first month, GLS values were significantly lower in the SM group (-16.88 ± 1.25 vs. -17.60 ± 1.64; p=0.030). However, at the sixth month, no significant difference was observed between the NM (-16.64 ± 1.55) and SM (-16.09 ± 1.10) groups (p=0.070). When comparing baseline (0-month), first-month, and sixth-month LVEF values, no statistically significant differences were found (respectively: 60.43 ± 1.64 and 60.33 ± 1.30; p=0.774, 60.50 ± 1.61 and 60.33 ± 1.30; p=0.612, 60.43 ± 1.64 and 60.36 ± 1.30; p=0.612).Left ventricular end-diastolic diameter (LVEDD) did not show any statistically significant difference throughout follow-up (4.70 ± 0.15 and 4.70 ± 0.19; p=0.740, 4.70 ± 0.15 and 4.71 ± 0.18; p=0.891, 4.70 ± 0.15 and 4.69 ± 0.18; p=0.937). Similarly, lateral e' values at baseline (0-month), first month, and sixth month did not exhibit any statistically significant differences (p=0.055, p=0.151, p=0.343). Likewise, the E/E' ratio did not show any significant differences between the groups (p=0.113, p=0.069, p=0.072). LAVI values were found to be statistically significant at the first month (19.17 ± 2.06 and 20.19 ± 1.71; p=0.0043). However, no statistically significant differences were observed at baseline and at the sixth month (respectively: 19.17 ± 2.05 and 19.97 ± 1.70; p=0.059, 20.48 ± 2.03 and 20.87 ± 1.75; p=0.061). Conclusion: Our study has demonstrated that the type of menopause, whether natural or surgical, has distinct effects on left ventricular global longitudinal strain (GLS) as assessed by echocardiography, particularly in the postmenopausal period. Specifically, surgical menopause appears to lead to a more rapid deterioration in myocardial function. These findings highlight the importance of closer monitoring of cardiac function in women who undergo surgical menopause and underscore the viii need to develop protective strategies for these patients. Prospective cohort studies with larger patient populations and long-term follow-up will be beneficial in further elucidating the cardiovascular impacts on both natural and surgical menopause patients.