Bir havayolu firmasında pilot olarak görev yapan bireylerin beslenme durumlarının saptanması
Determination of nutritional status in individuals assigned as airplan pilot in an airline company
  1. Tez No: 435677
  2. Yazar: SEMİH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AÇKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: pilots, nutrition, working conditions, nutritional statues
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma, pilotların beslenme durumunun saptanması ve çalışma koşullarının beslenmelerine etkilerini değerlendirme amacı ile tanımlayıcı bir araştırma olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Ocak–Mayıs 2016 tarihleri arasında bir havayolu firmasında pilot olarak görev alan 1'i kadın 49'u erkek gönüllü pilot oluşturmaktadır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanılarak toplanmıştır. Bulguların değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, oran ve frekans değerleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendiğinde araştırmaya katılan pilotların BKI ortalamaları 25.51 kg/m2 olarak bulunmuştur. Büyük çoğunluğu (%80) evli olan grubun sigara ve alkol tüketimleri değerlendirildiğinde %48'inin sigara, %84,'ünün alkol kullandığı bulunmuştur. Pilotlardan sadece %12'sinin kronik hastalığı olduğu, bunların da %6'sı hipertansiyon hastası olduğu bulunmuştur. Bu bireylerden sadece %10'u düzenli ilaç kullanmaktadır. Pilotların öğün tüketimine bakıldığında ise %52'sinin günde 3 ana öğün tükettiği, öğün atlayanlardan %40'ının öğle yemeğini atladığı saptanmıştır. Ayrıca %46'sı uçuş günü yemeklerini evden getirmektedir. Pilotlar için önemli olan günlük su ve çay/kahve tüketimleri ise ortalama sırasıyla 1,77 litre ve 7 su bardağı olarak saptanmıştır. Araştırma grubunun fiziksel aktivite durumları incelendiğinde ise %70'inin fiziksel aktivite yapmadığı ve yapanlar arasında %12'sinin yürüyüşü tercih ettiği belirlenmiştir. Pilotların beslenme durumları ile ilgili yeteri kadar araştırma olmaması, net bilgi ve önerilere ulaşımı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle bu alanda daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar kelime: Pilot, beslenme, çalışma koşulları, beslenme durumu,
Özet (Çeviri)
This descriptive research's purpose is determination of nutritional statuses of pilots and working conditions' effect on their nutrition. Research performed Between January-May 2016 and population of research is 1 woman and 49 man voluntary pilot who workes in a airline company. Data collected with questionnaire form. Consideration's of this data used by mean, standard deviation, ratio, frequency. Pilots' mean BMI found 25.51 kg/m2. Most participants are married (%80). %48 of popülation found that using tobacco and %84 of population found that drinking alcohol. Only %12 of pilot's have a chronic disease and %6 of this ratio is hypertension. Using regular medication is ratio found %10.3 main meal consumption of population ratio found %52, %40 of participants skipping lunch. In addition, %46 of pilot's bringing their food from home when they have a flight. Consumption of water found 1.77 liter and consumption of tea/coffee found 7 cups of tea/coffee. Sedentary participants' ratio found %70. Choosing walking for physical activity frequency found %12. There is lake evidence of nutritional statues for pilots because of that there isn't clear information or suggestion. For this reason this area needs more surveys.