Hipotiroidizmli obez kadınlarda yüksek proteinli diyetlerin ağırlık kontrolü üzerine etkisi
High protein diets effects on weight control of obese women wi̇th hypothyroidism
  1. Tez No: 435685
  2. Yazar: DİLAN SİBEL ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÖNGÜN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotiroidizm, yüksek protein, kilo verme, obezite, Hypothyrodizm, weight loss, high protein, obesity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, Apeks Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet polikliniğine Şubat 2016-Nisan 2016 tarihleri arasında başvuran ve araştırmaya katılmaya gönüllü hipotiroidi tanısı almış ve hipotiroidi için ilaç kullanan 30-65 yaş arası 42 obez kadın üzerinde yüksek proteinli diyetlerin ağırlık kontrolü üzerine etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya katılanlar, başvuru sırasına göre randomizasyon yöntemi ile yüksek protein ve dengeli diyet grubu olarak iki gruba ayrılmışlardır. Yüksek protein grubuna verilen diyetin enerjisinin makro besin içeriği dağılımı %30 protein, %40 karbonhidrat, %30 yağ; dengeli diyet grubunun ise %15 protein, %55 karbonhidrat ve %30 yağ şeklinde düzenlenmiştir. Çalışma boyunca, yüksek protein grubunun vücut ağırlığında ortalama 4.5 kg; dengeli diyet grubunun ağırlığında ise 3.25 kg değişim saptanmıştır. Araştırmanın sonunda, her iki gruptaki ağırlık değişimi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.025, p=0.029). Yüksek protein grubunda çalışma başında tespit edilen yağ kütlesi ortalaması 36.47±11.45 kg, çalışmanın sonunda ise 33.88±10.22 kg'dır. Dönemler arasında istatiksel olarak önemli bir fark görülmüştür (p=0.042). Yüksek protein grubu ve dengeli diyet grubu arasında kilo verme hızı, vücut ağırlığı, vücut yağ oranı yüzdesi, bel çevresi, kalça çevresi bakımından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Çalışmanın sonunda, hipotiroidili obez kadınlarda yüksek proteinli diyetlerin standart zayıflama diyetlerine göre ağırlık üzerine önemli bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted among 42 obese women with hypothyroidism who are voluntarily joined the research at Apex Medical Center Nutrition and Diet policlinic between February 2016-April 2016. These participants are between the age of 30-65, and using medicine for their hypothyroidism. The purpose of the study is to find out high protein diet's effect on weight control of obese women with hypothyroidism. At the beginning of the study, the questionnaire was conducted to collect the personal information and information related to the disease. Participants in the study were divided into two separate groups according to the reference sequence with randomization method. While macronutrient content of dietary energy distribution given to one of the high protein group is 30% protein, 40% carbohydrate, 30% fat. The balanced diet group received 15% protein, 55% carbohydrate and 30% fat. The mean age of the patients participating in the study was determined as 49.8±10.37 years. At the end of the study, changes in blood biochemical parameters (Total cholesterol, low density lipoprotein triglycerides) and anthropometric measurements (Body weight, body fat percentage, body muscle mass, waist circumtance) of the patients in both groups were detected. No Significant difference found in the rate of weight loss between high protein group and balanced diet group. However, while the average body weight changes of the patients in the high protein group of study is 4.5 kg, and at the end of the study, the rate appeared as 3.5 kg. Significant difference between periods has been also found (p=0.025, p=0.029). While at the beginning of the study, the average fat mass in the high protein group was determined as 36.47±11.45 kg, at the end of the study, rate was found as 33.88±10.22 kg. Statistically significant difference was observed between periods (p=0.042).At the end of the study, the current result highlights that the high-protein diets have no significant effect on weight loss of obese women with hypothyroidism compared to the standard diets.