Sağlıklı ve riskli gebelerde prenatal bağlanma
Prenatal attachment in healthy and high-risk pregnancies
  1. Tez No: 435706
  2. Yazar: DUYGU ÖZGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma Davranışları, Gebelik, Prenatal Bağlanma, Riskli Gebelik, Attachment, Attachment Behaviours, Pregnancy, Prenatal Attachment, Risk Pregnancy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Ebeveynler çocuklarının sağlıklı doğmasını ve normal büyüme-gelişme göstermesini arzu ederler. Bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi ve gelecek dönemlerinde mutlu, başarılı, huzurlu olabilmesi için ebeveyn-bebek arasında güvenli bağlanmanın kurulması gerekmektedir. Bu çalışma; sağlıklı ve riskli gebelerde prenatal bağlanma düzeylerini ve bunları etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile gerçekleştirildi. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı ve karşılaştırmalı olarak planlanan araştırma Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 5 Mayıs / 10 Kasım 2014 tarihleri arasında 154 sağlıklı ve 154 riskli gebe olmak üzere toplam da 308 gebe ile yapıldı. Veri toplama aracı olarak, soru formu ile Prenatal Bağlanma Ölçeği (PBE) kullanıldı. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS (Statiscial Package for Social Sciences for Windows ) 20 İstatistik programı aracılığıyla değerlendirildi. BULGULAR: Araştırmaya katılan 308 gebenin; %32,47'sinin 29-33 yaş grubu arasında, %38,96'sının ilköğretim mezunu ve %69,81'inin ev hanımı olduğu belirlendi. Prenatal Bağlanma Envanteri'nden aldıkları toplam puan ortalaması (62,43±14,83, min:28, max:84) olarak belirlendi. Sağlıklı gebelerin prenatal bağlanma düzeyleri (57,7±16,62) ile riskli gebelerde prenatal bağlanma düzeyleri (67,16±10,96) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Sağlıklı gebelerin prenatal bağlanma envanteri toplam puanın riskli gebelere göre anlamlı derecede düşük olduğu saptandı (p:0,001). SONUÇ: Riskli gebelerde prenatal bağlanmanın sağlıklı gebelere göre daha yüksek olduğu saptandı. Riskli gebelerde kaybetme duygusu ve stres faktörü daha yüksek olduğundan bebeğine bağlanması daha fazla olduğu düşünülmektedir. Hemşireler olumlu ve olumsuz bağlanma belirtilerini bilmeli ve prenatal dönemde bağlanmayı değerlendirerek bağlanmanın geliştirilmesinde aileye destek olmalıdır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: Secure attachment between the parent and the baby is necessary for postnatal healthy infant growth and development and in order for them to be happy, successful, and peaceful in their future periods. This study was carried out to identify the levels of prenatal attachment in healthy and risk pregnant women and the influencing factors. MATERIAL AND METHOD: The study, which was intended as a descriptive and comparative research, was carried out on a total of 308 pregnant women, 154 healthy and 154 risk, at Ankara Etlik Zübeyde Hanım Women's Health Training and Research Hospital, between 5 May / 10 November 2014. Prenatal Attachment Inventory (PAI) was used as a data collection tool with a questionnaire. Data obtained during the research were computerised and assessed by SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows) 20 Statistics programme. RESULTS: It was found that %32.47 of the pregnant women were between 29-33 years-old; %38.96 were primary school graduates and %69.81 were housewives. The mean of the total score from the Prenatal Attachment Inventory by the 308 pregnant women participating in the study was found to be (62,43±14,83, min:28, max:84). There was significant difference between the prenatal attachment levels of the pregnant women with a healthy pregnancy (57,7±16,62) and the prenatal attachment levels of risk pregnant women (67,16±10,96). The prenatal attachment inventory total score of pregnant women with healthy pregnancy were found to be significantly lower than those of risk pregnant women (p=0,001). CONCLUSION: It was found that prenatal attachment was higher in risk pregnant women than healthy pregnant women. It is thought that the attachment to the baby is higher due to the sense of losing and the stress factor being higher in risk pregnant women. Nurses must know the signs of positive and negative attachment and assess attachment in the prenatal period to support the family in improving attachment and strengthen the parents coping strategies.