Tedavi almamış kronik lenfositer lösemi (KLL) hastalarında kalretikülin gen (CALR) mutasyon sıklığı
Frequency of calreticulin mutation in untreated chronic lymphocytic leukemia patients
  1. Tez No: 435784
  2. Yazar: AYŞE DAYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: kronik lenfositer lösemi, kalretikülin, CALR mutasyonu, Chronic Lymphocytic Leukemia, calreticulin, CALR mutation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Kronik Lenfositer Lösemi batı ülkelerinde erişkin yaşta görülen en sık lösemi tipi olup olgun B lenfositlerinin malign klon olarak çoğalması sonucu oluşur. Ciddi mortalite ve morbiditeye yol açar. Etyolojisi ve bilinen kesin genetik geçiş net olarak gösterilememiştir. Son yıllarda KLL açısından tanısal, prognostik ve tedaviye yönelik olarak mutasyon analizleri sıklıkla yapılmaktadır. Geçmiş yıllarda tedavi kararını etkilemeyen genetik alt yapı günümüzde tedavi tipini de belirlemektedir. Kalretikülin hücrede pek çok önemli göreve katılan, asıl olarak ER içinde kalsiyum depolayan ve şaperon görevi gören bir çeşit proteindir. Birçok malignite ile bağlantısı kurulmuş olan bu proteini kodlayan CALR genidir. Miyeloproliferatif hastalıklarda CALR gen mutasyonu bağlantısı gösterilmiştir. Bilinen tüm CALR mutasyonu exon 9 mutasyonu olup delesyon veya insersiyon şeklinde olmaktadır. Lenfoproliferatif hastalıklar ile kalretikülin ilişkisine yönelik sınırlı çalışma olması nedeni ile çalışmamızda KLL hastalarında CALR mutasyon durumunu saptamayı amaçladık. Çalışmamızda Dokuz Eylül Üniversitesi Hematoloji Bölümü'nde KLL tanısı ile izlenen ve hastalığına yönelik daha önceden sitotoksik tedavi almamış 39 hasta verisi incelenmiştir. Hastaların CALR mutasyon analizi yapılmıştır. Mutasyon analizi için periferik kandan alınan beyaz kürelerden DNA elde edilmiş, PCR ile çoğaltılan genetik malzemede dizi analizi yöntemi ile exon 9 mutasyonları taranmıştır. Yapılan analiz sonucunda hiçbir KLL hastasında CALR mutasyonu saptanmamıştır. Hastaların tanı anındaki laboratuar ve klinik bilgilerine dosyalarından ve veri tabanından ulaşılmış olup 21'i (%53,84) erkek, 18'i (%46,16) kadın saptanmıştır. Hastaların tanı anındaki ortanca yaşı 56 bulunmuştur. Tanı anındaki Binet evrelemesine göre 27 hasta (%69,24) evre A, 11 hasta (%28,2) evre B, bir hasta (%2,56) evre C saptanmıştır. Hastaların KLL açısından önemli olan diğer mutasyonları ile ilgili veriler yetersiz olması nedeni ile ileride daha geniş hasta grupları ile daha güvenilir sonuçlara ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
Chronic Lymphocytic Leukemia is the most common leukemia of adulthood in western countries which is the disease of clonal malign mature B lymphocytes. Ethyology is uncertain and no genetic mutation is found as the reason for CLL yet. Mutation analysis is performed for diagnostic, prognostic and therapeutical purposes for many years now. Recently mutational status of CLL patients was found to be an important factor for selecting the type of therapy. Calreticulin is a multifunctional protein which mainly serves as a calcium binder in ER and chaperone for many proteins. Many malignancies are found to be related to calreticulin. CALR gene is coding calreticulin and CALR mutations are commonly detected in myeloproliferative diseases. All CALR mutations are insertion or deletion mutations of exon 9. There is limited information about the relationship of CRT and lymphoproliferative diseases. The purpose of this study was to analyse CALR mutation status of CLL patients. The sample of this study consists of 39 CLL diagnosed patients attending to Hematology Department of Dokuz Eylul University who were not treated with cytotoxic agents before. White blood cells were collected from peripheral blood samples, DNA was isolated and copies were multiplied by PCR. Sequence analysis was performed for the exon 9 region. None of the CLL patients had CALR exon 9 mutation. Additional data was collected from patient hospital records. The total number of male patients was 21(53,84%) and female patients was 18(46,16%) respectively. Male vs. Female ratio was 1,16. Most of the patients were Binet stage A (69,24%) and stage B (28,2%) at the time of diagnosis. Only one patient was in Binet C group. Mean age for the time of diagnosis was 56. The data of other important mutations shown to be important for CLL was not enough. New studies with larger patient numbers may be useful for better information.