Kronik lenfositik lösemi tanısı almış olan hastalarda TP53 mutasyon sıklığı ve 17p delesyonu ile ilişkisi
Frequency of TP53 mutation and its relationship with 17p deletion in patients diagnosed with chronic lymphocytic leukemia
- Tez No: 803463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT AYER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Kronik lenfositik lösemi, TP53 mutasyonu, 17p delesyonu, Chronic lymphocytic leukemia, TP53 mutation, 17p deletion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Yeni tanı alan ve tedavi almamış Kronik lenfositik lösemi (KLL) hastalarında TP53 mutasyon sıklığını belirlemek, TP53 mutasyonunun klinik yansımasının 17p delesyonu ve iki yıllık sağ kalım ile ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Hematoloji Kliniğinde 2020-2022 yılları arasında yeni tanı almış ve tedavi almamış KLL ile takip edilen, TP53 mutasyonu, 17p delesyonu çalışılmış 64 hastanın verileri retrospektif ve kesitsel olarak incelendi. Hastaların tanı anındaki demografik özellikleri, laboratuvar tetkikleri, fizik muayene veya görüntüleme kayıtları, Rai ve Binet evreleri, TP53 mutasyonu ve 17p delesyonu durumu, ilk tedaviye ihtiyaç duydukları süre, hastaneye son başvuru tarihleri ve hâlen sağ olup olmadıkları elektronik hasta kayıt sistemi üzerinden taranarak kaydedildi. Bulgular: Çalışmamızda 64 hastanın 39'u (%61) erkek, 25'i (%39) kadındı. Erkek/kadın oranı 1,56 olarak hesaplandı. Yaş dağılımı 40 ile 81 yıl arasında ve ortanca yaş 63 olarak bulundu. Yeni nesil dizileme (NGS) yöntemiyle bakılmış olan TP53 mutasyonu, 5 hastada (%7,81) pozitif saptandı. Floresan in-situ hibridizasyon (FISH) ile bakılmış olan 17p delesyonu, 5 hastada (%7,81) pozitif saptandı. TP53 mutasyonu pozitif olan 5 hastanın 1'inde 17p delesyonu negatif iken geri kalan 4'ünde ise 17p delesyonu pozitif saptandı. TP53 mutasyonu ile 17p delesyonu arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. TP53 mutasyonu ile laboratuvar bulguları, lenfosit ikilenme zamanı (LDT), lenfadenopati, splenomegali, hepatomegali, B semptomu, Rai ve Binet evrelemesi arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı. TP53 mutasyonu pozitif olan grupla TP53 mutasyonu negatif olan grup arasında tedavi alan hasta sayısı açısından orantısal olarak anlamlı fark varken istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı. Ayrıca TP53 mutasyonu pozitif olan grupla TP53 mutasyonu negatif olan grup arasında tedavisiz sağ kalım (TFS) açısından sayısal olarak anlamlı fark olmasına rağmen istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı. Bu farklılığın nedeni hasta sayısının, gruplar arasındaki örneklem sayısının azlığı ve izlem süresinin kısa kalması olarak düşünülmüştür. Sonuç: Literatürde yayınlanan birçok çalışmada 17p delesyonu ve/veya TP53 gen mutasyonu sebebiyle değişmiş TP53 fonksiyonu KLL'de kötü prognoz ve kemoimmünoterapiye direnç ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmamızda elde edilen sonuçlar, özellikle 17p delesyonu olmayan hastalarda TP53 mutasyonu saptanmış olması KLL tanılı hastalarda tedavi planını düzenlemek, prognozu belirlemek ve tedavi yanıtını değerlendirmek için 17p delesyonu ile birlikte TP53 mutasyonunun tanı anında olmasa bile en azından tedavi öncesinde araştırılmasını desteklemektedir. TP53 mutasyonunun prognostik değerinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha fazla hasta sayısı içeren ve daha uzun süreli klinik izlem yapılan araştırmalar ile desteklenmesi gerekmektedir. Çalışmamız Türkiye'de yeni tanı KLL hastalarında TP53 mutasyonu görülme sıklığının belirlendiği, TP53 mutasyonunun klinik yansımasının incelendiği nadir çalışmalardan biri olması ve TP53 mutasyonu ile 17p delesyonu arasındaki ilişkiye değinmesi sebebiyle çalışmamızın literatüre katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to determine the frequency of TP53 mutation and to examine the relationship between the clinical reflection of TP53 mutation and 17p deletion and two-year survival in newly diagnosed and untreated chronic lymphocytic leukemia (CLL) patients. Materials and Methods: The data of 64 patients who were followed up with newly diagnosed and untreated CLL in Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Hematology Clinic between 2020-2022 and who has TP53 mutation and 17p deletion were analyzed retrospectively and cross-sectionally. The demographic characteristics of the patients at the time of diagnosis, laboratory tests, physical examination or imaging records, Rai and Binet stages, TP53 mutation and 17p deletion status, the time they needed the first treatment, the last date of admission to the hospital, and whether they were still alive recorded via the electronic patient registration system. Results: In our study, 39 (61%) of 64 patients were male and 25 (39%) were female. The male/female ratio was calculated as 1.56. The age distribution was between 40 and 81 years and the median age was 63 years. The TP53 mutation, which was examined by the next generation sequencing (NGS) method, was positive in 5 patients (7.81%). Deletion of 17p, which was examined by fluorescent in-situ hybridization (FISH), was positive in 5 patients (7.81%). While 17p deletion was negative in 1 of 5 patients with positive TP53 mutation, 17p deletion was positive in the remaining 4 patients. A statistically significant correlation was found between TP53 mutation and 17p deletion status. There was no statistically significant correlation between TP53 mutation and laboratory findings, lymphocyte doubling time (LDT), lymphadenopathy, splenomegaly, hepatomegaly, B symptoms, Rai and Binet staging. While there was a significant difference in the number of patients receiving treatment between the TP53 mutation positive group and the TP53 mutation negative group, no statistically significant relationship was found. In addition, although there was a quantitative difference in treatment-free survival (TFS) between the TP53 mutation positive group and the TP53 mutation negative group, no statistically significant relationship was found. The reason for this difference was thought to be the number of patients, the small number of samples between the groups and the short follow-up period. Conclusion: In many studies published in the literature, altered TP53 function due to 17p deletion and/or TP53 gene mutation has been associated with poor prognosis and resistance to chemoimmunotherapy in CLL. As a result of our study, TP53 mutation was detected in patients without 17p deletion. Therefore, our study supports the investigation of 17p deletion and TP53 mutation before treatment, even if not at the time of diagnosis, in order to regulate the treatment plan, determine the prognosis and evaluate the treatment response in patients with CLL. In order to better understand the prognostic value of the TP53 mutation, it should be supported by studies with larger number of patients and longer-term clinical follow-up. It is thought that our study will contribute to the literature because it is one of the rare studies in the clinical reflection of TP53 mutation is examined, the incidence of TP53 mutation in newly diagnosed CLL patients in Turkey is determined, and it refers to the relationship between TP53 mutation and 17p deletion.