19. yüzyıldan günümüze yunan mitolojik karakterlerin flüt repertuvarına yansımaları
The reflection of greek mythological characters on flute repertoire from 19th century to present-day
- Tez No: 435945
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇİLER AKINCI
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Yunan mitolojisi, Flüt Müziği, Flüt, Programlı müzik, Greeh Mythology, Flute Music, Flute, Programmatic Music
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Mitolojinin bugüne kadar birçok alanda bağlantısı görülmektedir. Edebiyat, din, felsefe, tarih, güzel sanatlar ve müzik gibi birçok disiplin mitolojinin merkezinde olmuştur. Mitolojinin müzik ile sıkı bir bağlantı içinde olduğu müzik tarihinin her döneminde kendini gösterir. Pek çok farklı kültürde olduğu gibi Batı kültür ve sanat hayatını etkileyen ve yön veren Yunan kültüründe de özellikle müzik ile ilgili tanrı, tanrıça ve kahraman olması mitoloji ve müzik arasındaki bağı kuvvetlendirir. Müzik tarihine ve çalışmalarına bakıldığında Yunan mitolojisinin müzikte ilk etkisi operada görülmektedir. 17. yüzyıldan itibaren müzikte etkileri görülmeye başlanan mitolojinin örnekleri başta opera olmak üzere çalgı, bale, oda ve orkestra müziği türleri yoluyla ortaya çıkmaya başlar. Özellikle 19. yüzyıldan itibaren programlı müzik çalışmalarının ve çeşitli müzik akımlarının ürünleri olarak Yunan hikâyeleri hızla birçok çalgı müziğinde ve mistik bir tona sahip olması bakımından özellikle flüt müziğinde kendine yer bulur. Bu hikâyelerin flütün teknik gelişmeleri ve repertuvar arayışında bestecilere yol gösterici bir ilham niteliği taşıdığı görülür. Bu çalışmada müzik ve mitoloji ilişkisine, Antik Yunan toplumunda ve felsefesinde müzik ve flüt ile ilgili söylencelere yer verilmiştir. Yunan mitolojisinin müzikte etkilerini görmeye başlanan opera sanatından bahsedilmiştir. Flüt müziğine ilham kaynağı olan Yunan mitolojisi karakterleri; Pan, Syrinx, Narkissos, Marsyas, Apollon, Linos, Euterpe, Orfeo, Undine ile ilgili açıklamalar yapılmıştır. 19. yüzyılda flütün teknik gelişmelerinden sonra ortaya çıkan repertuvar arayışında önemli etkenler arasında yer alan, çoğunlukla programlı müzik çalışmaları çerçevesinde Yunan mitolojisi karakterlerinin flüt müziğine yansıyan yirmi besteci tarafından yirmi beş eserde kullanıldığı tespit edilmiştir. Tespit edilen çalışmalardan yirmi bir eser ve on yedi besteci üzerinde ayrıntılı açıklamalara yer verilmiştir. Çalışma literatür tarama ve betimleme yöntemleriyle gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Mythology has seen links in many areas. Many disciplines have been the center of mythology such as literature, religion, philosophy, history, fine arts and music. As mythology is in close connection with music manifests itself in every period of the music history. As in so many different cultures that influence and giving direction the Western culture and arts, especially about the music god, goddesses and heroes in Greek culture, it strengthens the link between mythology and music. When we look at the history of music and the work, we see the opera the first effects of the music in Greek mythology. From the 17th century examples of mythology that we begin to see the effects of music start to come up by the type ballet, chamber and orchestral music, including first opera. Especially in the 19th century Greek story as products of programmed music studies and various music streams in many rapidly in terms of instrumental music and it have found its place in a mystical tone, especially flute music. In search technical developments and repertoire of flute is seen as a move for composers to the guiding inspiration of nature. At the study is given music and mythology relationship, myths about the music and the flute in the ancient Greek society and philosophy. It is mentioned opera that we begin to see the effects of music in Greek mythology. Greek mythology character who inspired the flute music: is an explanation about the Pan, Syrinx, Narcissus, Marsyas, Apollo, Linos, Euterpe, Orfeo and Undine. In 19th century it has been determined that twenty five pieces written by twenty composers that reflected flute music at the character of Greek mythology, mostly working within the framework of programmatic music that emerged in the search flute repertoire among the important factors after technical development of flute. At the study was given a detailed explanation about twenty one works and seventeen composers from works identified. At the study was realized with literature and descriptive method.