Okul yöneticilerinin yönetici görevlendirme yönetmeliğine ilişkin görüşleri
The selection and appointment of principals in Turkish Public schools
  1. Tez No: 435998
  2. Yazar: EMİNE AYDIN BAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici görevlendirme, okul müdürlüğü, eğitim politikaları, Principal selection, principal appointment, principal ship, education policy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Giriş: Türkiye'de dünden bugüne kadar birçok farklı yönetici atama modeli uygulanmış olsa da profesyonel olarak yönetici yetiştirmeye dair özgün ve millî bir politika saptanmamıştır.“10/06/2014 tarihli Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik”eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi ile ilgili sorunu daha da tartışılır duruma getirmiştir. Amaç: Bu çalışmanın amacı, araştırmaya katılan okul yöneticilerinin 10/06/2014 tarihli Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik ile ilgili görüşlerini saptamak ve uygulamada yaşanan sorunların tekrarlanmaması için yeni bir atama modeli üzerinde önerilerini almaktır. Yöntem: Alanyazın çalışması için tarama yöntemi, 10/06/2014 tarihli Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik ile yönetici görüşlerinin alınması için de yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Bulgular betimsel analiz yöntemiyle yorumlanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan yöneticilerin çoğu yönetmeliğe birçok nedenden dolayı karşı olduklarını belirtmişlerdir. Yöneticilikte kademeli ilerlemenin olmayışı, yöneticiliğin görevlendirme olarak yapılması, yeterli hizmetiçi eğitim ve kendini yetiştirme koşulunun sağlanmamış olması, yöneticilere verilen ağır sorumlulukların yanında yetkilerinin oldukça sınırlı olması, görev tanımlarının net olmaması yasada eleştirilen yanlar olurken yöneticilere yardımcılarını seçebiliyor olma hakkının verilmiş olması olumlu değerlendirilen tek maddedir. Sonuç, Tartışma ve Öneriler: Araştırma sonucunda yönetici görüşlerinden hareketle yönetmeliğin büyük ölçüde siyasi bir uygulama olarak nitelendirildiği, okul yöneticisinin açık bir görev tanımının yapılamadığı, atamaların öğretim liderleri olabilecek kişilerin seçilmesi beklentisini karşılamadığı, güçlü bir yönetici yetiştirme ve atama politikasına ihtiyaç olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In Turkey, there is a series of a selection and appointment model implemented until now, there is no finding for the policy to educate principles professionally. Aim: The aim of this study was to find the opinions' of the principals, taking part in this research, about the Regulation For The Assignment Of Principals In Education Institution Associated With The Ministry Of Education released on 10/06/2014 and to take the proposals for new selection and appointment model to not encounter the same problems confronted before in selection and appointment of principals. Method: For this literature review surveying method and to take the opinions' of principals about The Regulation For The Selection And Appoinment Of Principals Associated With The Ministry Of Education Released On 10/06/2014 semi structured surveying method were used. The results interpretated by using descriptive analysis method. Findings: As a result of this investigation, all the principals taking part in this survey stated their opposition to current regulation due to the many reasons. Being no opportunity to advance by echelon, performing profession as formally commissioned, inadaquate inservice training and self education condition and assigning heavy duties while having restricted authority and unclear work descriptions are the critisized items of the regulation whereas the given right of choosing vice is the only positive item approved in the regulation. Conclusion, Discussion and Recommandations: As a results of this investigation, on the basis of principals' opinions, this regulation is described as a politic implementation in a great extent, the principals have no clear work descriptions, the assignments are inadequate to fulfill for the selection and appointment of principles. It is determined that a powerful policy for educating and assigning principles are needed.