Temel eğitim kurumlarındaki yönetici yer değişikliği uygulamasına ilişkin yönetici görüşleri
School administrators' opinions related to the school rotation practice in basic education institutions.
  1. Tez No: 450102
  2. Yazar: HAKAN MURAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul yöneticisi, Yönetici yer değişikliği, Yönetici görevlendirme ve yer değişikliği yönetmeliği
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmada, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı temel eğitim kurumlarında görev yapan yöneticilerin,“süre sınırlamasına dayalı yönetici görevlendirme ve yer değişikliği uygulamasına”ilişkin yönetici algılarını tespit etmek ve yöneticilerin demografik özelliklerine göre algılarını saptamak amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2015-2016 eğitim öğretim yılında Ankara ili Keçiören ilçesinde faaliyet gösteren ve temel eğitim kurumlarında görev yapan ve araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 334 okul yöneticisine uygulanmıştır. Araştırma Keçiören sınırları içerisinde bulunan 112 temel eğitim kurumunda görev yapan 320 okul yöneticisinin yönetici yer değişikliği ile ilgili görüşleri analiz edilerek yapılmıştır. Bu özelliği ile araştırma, betimsel tarama modelindedir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen“Temel Eğitim Kurumlarındaki Yönetici Yer Değişikliği Uygulamasına İlişkin Yönetici Görüşleri Ölçeği”kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 21.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Yöneticilerin demografik özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde, süre sınırlamasına dayalı yönetici görevlendirme ve yer değişikliğine ilişkin görüşlerin belirlenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden yararlanılmıştır. Yöneticilerin demografik özelliklerine göre yönetici yer değişikliğine ilişkin algılarının incelenmesinde ise, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü anova analizlerinden faydalanılmıştır. Analiz sonucunda verilen yanıtlara göre yönetici yer değişikliğinin kuruma ve yöneticiye katkısı incelenmiştir. Araştırmada yönetici yer değişikliğine ilişkin görev türü ve sendikaya üye olma durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, süre sınırlamasına dayalı yönetici yer değişikliği uygulamasında;“okulun işleyişindeki monotonluğu (tekdüzeliği) önler”,“yöneticilerin özel yaşamını olumsuz etkiler”,“yöneticilerin çalışma yaşamıyla ilgili gelecek kaygısını arttırır”,“okul olanaklarının yeniden değerlendirilmesini sağlar”,“okulda değişimin başlaması için bir fırsat sağlar”,“yöneticilerin yeni sosyal çevre edinmelerini sağlar”,“yöneticilerin yönetsel deneyimlerinin paylaşılmasını sağlar”,“yöneticilerin yönetsel açıdan gelişimlerine katkı sağlar”,“yöneticilik alanına dinamizm kazandırır”,“okuldaki yöneticilik makamının kişiselleştirilmesini önler”gibi hususlara yöneticilerin yüksek düzeyde katıldıkları tespit edilmiştir. Sonuç olarak yöneticilerin yönetici yer değişikliği uygulaması ile ilgili yönetici görüşlerinin orta ve yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Süre sınırlamasına dayalı yer değişikliğinin yöneticiye ve kuruma katkı sağladığı, yeniliklerin başlaması açısından önemli olduğu ve pek çok sorunu önlediği belirtilebilir. Bu durum bu uygulamanın olumlu olduğunu ve genel kabul gördüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the research, it has been intended to determine the perception of school administrators, working for the institutions in the Ministry of National Education, on time-limit based administrator assignment and rotation application and determine their perception regarding demographic characteristics. The questionnaire prepared for this purpose was applied to 334 school administrators who worked in Keçiören district of Ankara province in 2015-2016 educational year and who accepted to be volunteer to participate in this study. This research has been analyzed with the feedback on rotation taken from 320 school managers working within Keçiören district in 112 basic education ınstitutions. The research with this feature is a descriptive scan model. In this research as a data collection tool“The scale of Manager Feedback on executive rotation in Basic Education Institutions”has been used which was developed by the researcher. The data obtained from the questionnaire has been evaluated thtrough SPSS 21.0 statistical program. In determination of the manager's demographic characteristics, freguency and percentage, ın determination of feedback on time-limit based manager assignment and rotation the mean and standart deviation statistics have been used. Independent sample T test and one-way Anova analysis have been used for the study of perception on the manager rotation according to demographic characteristics. According to the responses at the end of the questionnaires the effects of rotation on both institutions and managers have been examined. In the research, significant differences were found in terms manager rotation and being a member of a Trade Union. The research results on time-limit based manager rotation are as in the following,“ıt prevents monotony in school function”,“adversely affects private life of managers”,“increases the concern of managers about working life in the future”,“ensures the re-evalution of school facilities”,“provides opportunity for the new starts at school”,“provides managers with a new social environment”,“enables managers to share their managerial development”,“gives dynamism”,“prevents the personalization of managerial position”. As a result, the managers perception about rotation has been seen as middle and high level. We can conclude that rotation contributes to managers, institutions, has positive effect on innovation and prevents many problems. This situation shows this application is positive and has a general acceptance. Key Words :School manager, manager rotation, manager assignment and rotation regulations.