Uluslararası girişimciliğin işletmelerin ihracat performansına etkisi: Manisa Organize Sanayi bölgesi örneği
The effects of the international entrepreneurship to the export performance of the business: The sample of Manisa Organized Industrial zone
  1. Tez No: 436004
  2. Yazar: İPEK KURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜRİYET BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Girişimcilik, Girişimcilik Yönelimi, İhracat Performansı, Pazara Giriş, Pazar Yönelimi, Proaktiflik, Yenilikçilik, International Entrepreneurship, Entrepreneurial Orientation, Export Performance, Access To The Market, Market Orientation, Proactivity, Innovation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Son yıllarda iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi, küreselleşmeyle birlikte kolaylaşan ve gelişen dünya ticareti, firmaları uluslararası ticarete yöneltmektedir. Buradan hareketle uluslararası girişimcilik kavramı ortaya çıkmaktadır. Firmaların uluslararası girişimcilik eğilimleri, sadece dış pazarda işletme açmalarıyla ilgili olmayıp her türlü sınır ötesi fırsatları keşfedip değerlendirmelerini kapsar. Bu bağlamda çalışmamızda uluslararası girişimcilik ile ihracat performansı arasındaki ilişkiye odaklanılmıştır. Literatüre baktığımızda uluslararası girişimcilik ve ihracat performansı ilişkisini inceleyen çok az çalışma vardır. Bu nedenle bu konunun araştırılmasına önem verilmiştir. Araştırma Manisa OSB'de faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli işletmeler üzerinde uygulanmıştır. Araştırmanın amacı, uluslararası girişimcilik faaliyetlerinin ihracat pazar performansına etkilerinin araştırılmasıdır. Bu bağlamda araştırma firmaların dış ticaret departmanlarında çalışanlara dağıtılan 200 ankete sağlıklı cevap veren 120 kişi üzerinde uygulanmıştır. Anket sonucunda veri setinin faktör analizi için uygun olup olmadığı incelenmiş ve 8 faktör elde edilmiştir. Ancak sekizinci faktör 2 değişkeni içerdiği için oluşturulamamıştır. Elde edilen faktörler: uluslararası girişimcilik yönelimi, uluslararası öğrenme yönelimi, uluslararası isteklendirme, uluslararası pazar yönelimi, rakiplerle işbirliği yönelimi, rakip olmayanlarla işbirliği yönelimi ve ihracat pazar performansı. Veri setine daha sonra tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda ihracat pazar performansı ve uluslararası girişimcilik alt boyutları arasında çeşitli yön ve kuvvetlerde ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the rapid development of the communication Technologies, the World trade which is developing and becoming easy with globalization, have been pushing the firms to the international trade. The entrepreneurship concept emerges from this point of view. The entrepreneurship tendencies of the firms are not only cover their operating business in foreign market but to discover and evaluate all kinds of cross-border opportunities as well. In this context, in our study, it is focused on the relationship between international entrepreneurship and export performance. When we look at the literature, there are a few studies that examine the relationship between international entrepreneurship and export performance. For this reason, is has been given importance for the examining of the subject. The research was applied above the small-scale and large-scale businesses which are active along the Manisa Organized Industrial Zone. The goal of the research is the researching the effects of the international entrepreneurship activities to the export market performance. In this context, the research has carried out above the 120 people who give clear answer to the 200 questionnaire and who work in the departments of the foreign trade of the firms. On the result of the questionnaire, it is analyzed that whether the data set available for the factor analysis or nor and 8 factor are obtained. However, the 8th Factor couldn't be created because of containing 2 variance. The factors which are obtained: international entrepreneurial orientation, international learning orientation, international motivation, international market orientation, the orientation of cooperation with competitors, the orientation of cooperation with non-competing and export market performance. After that, one-way variance analysis and correlation analysis are applied to the data set. On the result of the research, it is seen that there is a relationship between export market performance and sub-dimension of international entrepreneurship in different ways and strengths.