Hasan Özkılıç'ın hayatı ve hikâyeleri üzerine bir inceleme
A study on Hasan Ozkilic's life and stories
  1. Tez No: 436005
  2. Yazar: FATİH YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Özkılıç, Türk Hikâyeciliği, İşçi Sorunları, Biyografi, Hikaye, Türk hikayesi, Özkılıç, Hasan, Hasan Özkılıç, Turkish Story, Problems of Workers, Biography, Story, Özkılıç, Hasan
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
ÖHasan Özkılıç, 1951'de Iğdır'ın merkez köylerinden Yaycı Köyü'nde doğmuş, 17 yaşına kadar burada yaşamıştır. 1968 yılında ailesiyle birlikte Turgutlu ilçesine taşınan yazar üniversiteye yerleştiği 1976 yılına kadar burada tarım ve sanayi işçileri arasında yaşamıştır. Yazar bu yıldan itibaren bir kızı ile birlikte yaşamını İzmir'de sürdürmektedir. Dergicilik, şairlik, öykü ve roman yazarlığının içerisinde yazara asıl ününü kazandıran tür öykücülük olmuştur. İlk öyküsü ''Anamın Umudu'' 1974 yılında Demokrat İzmir gazetesinde yayımlanan yazarın ilk öykü kitabı Kuş Boranı ise 1998 yılında yayımlanır. Kuş Boranı dışında yazarın beş öykü kitabı bir de romanı bulunmaktadır. Birkaç hikâyesi sinemaya uyarlanan yazar eserleri ile birçok da ödüle layık görülmüştür. 1930-1980 yılları toplumcu gerçekçi çizgisini devam ettiren yazarın eserlerine Iğdır'da geçirdiği çocukluk yılları ve Turgutlu'da ailesiyle birlikte içinde yaşadığı işçi sınıfı kaynaklık etmiştir. Bu kaynakları yazar sade, akıcı bir dille ve olanca canlılığıyla okura aktarmıştır. Bu çalışmanın amacı, yazarın hikâyelerini incelemek ve edebiyat dünyasındaki yerini belirlemektir.
Özet (Çeviri)
Hasan Özkılıç was born in Yaycı Village of Iğdır and lived there until the age of 17. The author who moved to Turgutlu together with his family in 1968 spent most of his time with agriculture and industry workers until he started studying at university in 1976. He has been living in İzmir since then with his daughter. What made him a familiar and famous aothor was his short stories beyond writing for magazines, being a poet and writing short stories and novels. His first story ''Anamın Umudu'' was publihed for the newspaper Demokrat İzmir in 1974 and his first short story book Kuş Boranı was published in 1998. Except for Kuş Boranı, the writer has five short story books and a novel. The author's many products, some of which were inspired to movies, were awarded. He reflected the idea of 1930-1980s socialist realistic in his products and was inspired from his childhood in Iğdır and the worker's lives in Turgutlu. He reflected his sources to the readers in a plain, fluent language and quite lively. The purpose of this work is to search Özkılıç's stories and to specify what place he has in literature.