Use of sreenprint to produce original art works by multiplying original kullanımı
Özgün imgelerin çoğaltımıyla üretilen özgün sanat yapıtlarında ipekbaskının kullanımı
  1. Tez No: 43601
  2. Yazar: ZEKİYE SARIKARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. HAYATİ MİSMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Baskı, fotoğraf, ipekbaskı, görsel iletişim. iv, printmaking, photography, screenprint, visual communication. m
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET ÖZGÜN ÖKSELERİN ÇOGALTIMIYLA ÜRETİLEN ÖZGÜN SANAT YAPITLARINDA İPEKBASKZNIN KULLANIMI Zekiye Sarıkartal Güzel Sanatlar Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Hayati Misman Eylül, 1995 Fotoğraf ve ipekbaskı, baskı tarihinde iki önemli dönüm noktasını oluştururlar. Fotoğraf, gerçekliğin taklitlerinin üretilmesi görevini baskı tekniklerinden devraldığında, baskı, resim ve heykele oranla ikincil konumundan kurtulmuştur. Böylece baskı, içinde sanat ve teknolojinin birleştirildiği imgelerin üretimi için yetkin bir ortam haline gelir. îpekbaskı, özellikle baskı sürecinde fotoğraf görüntülerinin kullanımıyla, sanat alanına kitle kültürünün ve meta değerlerinin girişini temsil eder. Bu çalışmada, baskı tekniklerinin ve fotoğrafın tarihi özetlendikten sonra, ipekbaskının 1950`lerden 1990' lara kadar sanat yapıtlarında kullanımı ele alınmıştır. Daha sonra, bu çalışmanın kapsamı içinde üretilen, fotoğraf ve mekanik yeniden üretim üzerine öne sürülen görüşlerin ışığında oluşan bir yerleştirme (enstalasyon), ayrıntılı bir biçimde betimlenmiştir. Son olarak, günümüz baskı sanatının, özgünlük ve görsel iletişim kavramları açısından bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF SCREENPRINT TO PRODUCE ORIGINAL ART WORKS BY MULTIPLYING ORIGINAL IMAGES Zekiye Sarıkartal M.F.A. In Fine Arts Supervisor: Assoc. Prof. Hayati Misman September, 1995 Photography and screenprint constitute two important turning points throughout the history of printmaking. When photography freed printmaking from the task of producing analogues of reality, printmaking was sprung loose from its role subordinate to painting and sculpture. Printmaking has become a perfect medium to create images in which it is also shown that art and technology are combined in those images. Screenprint represents the entrance of mass culture and commercial values in the realm of art, especially with the use of photographic imagery in silkscreening process. In this study, after a historical survey of printmaking and photography, an account is given of the use of screenprint in art works from the 1950s up to the 1990s. Then, a detailed description is made of a work which is produced in the scope of this study in the light of the issues on photography and mechanical reproduction. Finally, an evaluation is made on contemporary printmaking as far as the issues on originality and visual communication are concerned.