Doğu Karadeniz müziği çalgılarından kaval, kemençe ve tulum için stüdyo kayıt ve mikrofonlama teknikleri
Sound recording and microphone tecnique for Black Sea instruments kaval, kemence and tulum
  1. Tez No: 436041
  2. Yazar: ÖNCÜ CANER KOYUNCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMAL BARKIN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Mühendisliği, Kayıt Teknikleri, Tulum, Kemençe, Kaval, Sound engineering, Recording Technique, Tulum, Kemençe, Kaval
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ses Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ses Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ses mühendisliğinin yeni bir meslek kolu olarak kabul gördüğü günümüzde, sanatın üretimi, sunumu ve tüketimi için ses teknolojilerinin belirleyici ana unsur olması kaçınılmazdır. Müziğin üretildiği andan itibaren, dinleyiciye ulaşana kadar gerçekleşen süreç, ses mühendisliğinin alanıdır. Hayatın her alanındaki teknolojik değişimler mühendislik alanının sorumluluğunda olduğu için müzik kayıtlarında da bu sorumluluk ses mühendislerindedir. Özellikle klasik batı müziği ve popüler müzik için bu değişim sürekli güncel kalmakta fakat dünyadaki tüm müzikler için bu değişim aynı hızda gerçekleşememektedir. Bu durum ses teknolojileri için, müzik türlerine, çalgılara ve icralara farklı yaklaşımlar bulmak, özel ayrıntılar belirlemek gibi bir misyon da ortaya koymaktadır. Bahsettiğimiz yaklaşım ve ayrıntılar; çalgıların yapısı, icra teknikleri, mikrofonlama teknikleri, miks işlemi gibi kategorize edilebilir. Bu parametrelerin her biri, herhangi bir çalgı ya da eser için değişebilmektedir. Ses mühendisinin misyonlarından biri de bu parametrelerin belirlenmesi ve uygulanması için çalışma yapmak ve belirlemelerde bulunmaktır. Misyon olarak, kayıtlı müzik üretimi için yapılan prodüksiyonların, tüm müzik türleri ve çalgılar için aynı paralellikte gerçekleşmesi sağlanacaktır. Bizim çalışmamızda özel ayrıntı ve yaklaşımlar belirlemek istediğimiz çalgılar, Doğu Karadeniz'de icra edilen Kaval, Kemençe ve Tulum çalgılarıdır. Bu üç çalgı için günümüz müzik endüstri standartlarına uygun stüdyo kayıt ve mikrofonlama teknikleri belirlemek ana misyonumuz olmuştur. Bahçeşehir Üniversitesi ses kayıt stüdyolarında gerçekleşen kayıtlarda çalgıların yapısı ve çalım teknikleri incelenmiş, daha sonra endüstri standartları gözetilerek belirlenen mikrofonlar kullanılmıştır. Uygulanacak mikrofonlama teknikleri belirlenen yazılı kaynaklardan, gerçekleşmiş prodüksiyonlardan, faydalanılarak belirlenmiştir. Buna göre belirlediğimiz çalışılan stereo mikrofonlama teknikleri A-B Stereo mikrofonlama tekniği ve X-Y stereo mikrofonlama tekniğidir. Mono kayıtlarımız için de çalgıların uygun ses kaynak noktaları belirlenmiş ve mikrofon yerleşimi bunlara göre yapılmıştır. Bu tercihler için yine ön çalışmalar yapılmış olup pratiklik ve sektör içi genel kullanım gibi parametreler de göz önüne alınmıştır. Yapılan kayıtlar sektörde aktif yer alan ses mühendislerine, müzisyenlere ve müzik dinleyicilerine anket yöntemiyle sunulmuş, tını beklentileri ve beğenilerine uygunluğu araştırılmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen veriler istatistiksel olarak incelenmiş ve bu verilere dayanarak uygulanan mikrofonlama teknikleri için analizler yapılmıştır. Kayıtlarda anket katılımcılarını yönlendirmemek adına belirli sınırlamalara gidilmiştir. Bu sınırlamaları sıralamak gerekirse: Eserler performans farkı oluşabileceği gözetilerek mikrofon yerleşimlerinin tümü tek seferde yapılmış ve tek eser üzerinden değerlendirmeye gidilmiştir. Farklılık sadece çalgıya göre değişim göstermektedir. Kayıt esnası ve sonrasında herhangi bir spektral ya da dinamik değişim yapmamak adına dijital ya da analog işlem uygulanmamıştır. Bu durum yine anket katılımcılarını seçimleri için yönlendirmemek adına alınmış bir karardır.
Özet (Çeviri)
Audio technologies have become the inevitable determinant for the production, presentation and consumption of many art forms recently; therefore sound engineering has been accepted as a new profession. The field of sound engineering covers the whole process of music production; from the very beginning of composition until the reception of the audiences. Since engineers from various fields are responsible for the changes and innovations in technology, sound engineers are responsible for the equivalent audio related matters. The progression in audio technology always finds it place in the Classical Western Music and other popular music genres; however the situation is not the same for all music genres; the change is not at the same rate. Thus, the mission of audio technologies is to find varied approaches and to determine specific details for musical genres, instruments and performances. These approaches and details can be categorized as structures of the instruments, performance techniques, microphone recording techniques and mixing processes. Each of these parameters can be modified for any single instrument or the complete composition. One of the aims of sound engineers is also to determine these parameters and apply them according to the specific industrial needs. In our study, the instruments that we want to determine standard recording approaches and technical details for were kaval, kemençe and tulum; which are traditionally played in Eastern Black Sea Region. Our main goal in this study is to define studio recording techniques and microphone techniques for these three instruments, which are convenient for the standards of today's music industry. The structures of instruments and their playing techniques were investigated from the recordings made in the studio of Bahçeşehir University, and in order to match the global industry standards, the suitable microphones and equipment were used. The microphones techniques used in this study are the A-B stereo technique and the XY stereo technique, which were determined by officially released recordings and by literature research. For mono recordings, the microphones were placed according to the sound source and radiation patterns of the instruments. For these preferences, preparatory research has been made and parameters like practicality and general use in sector has been taken into account. The recordings were presented to selected sound engineers from the industry, musicians and music listeners by questionnaire technique in order to observe their expectations regarding the timbre and other aesthetical issues. After they have listened to each piece of music, they chose one from every two samples. So, they listened to 10 samples in total. Referring to the statistical analysis of the results, the microphone techniques in this study were analyzed. Some limitations were applied for not to steer the questionnaire participants: The microphones were placed in one go and only one performance was considered each time because of the risk that every performance could be different from each other. Due to the same reason, just one piece of music was chosen for the investigation. Diversity only occurs due to the instruments. No analog or digital signal processing is applied to the recordings to preserve the original frequency spectrum and dynamics.