Arkadan çarpmalı kazaların V2V ile önlenmesi üzerine sistem önerisi
Proposal on a system rear-end collision accident prevention with V2V
  1. Tez No: 436042
  2. Yazar: DUYGU KARABAY
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. AHMET KAZOKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: V2V, Driver Assistance Technologies, Rear End Traffic Accidents
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Ülkemizde ve dünyada hızla büyük bir sorun haline gelen trafik kazalarının önlenmesi ile ilgili çeşitli teknolojik çalışmalar yapılmış ve bunun akabinde de değişik sistemler ortaya konulmuştur. Bu araştırmalarda ortaya çıkan en önemli materyallerden biri akıllı araçlar ve araçlar arası iletişim teknolojisini barındıran V2V (Vehicle to Vehicle) iletişim sistemidir. V2V Sisteminin esas amacı araçlar arası iletişimi sağlayarak sürücüyü uyarmak, aşamalı olarak motora müdahale ederek kazaları minimize etmektir. Bir kaza çeşidi olan arkadan çarpmalı trafik kazaları da ülkemizde ve dünyada birçok kayba neden olmaktadır. V2V sistemini incelemeden önce bu sisteme yardımcı sürücü destek teknolojilerinin de ele alınması gerekir. Bunlar; 1. ABS (Anti Blokaj Fren Sistemi) 2. EBD ( Elektronik Fren Dağılım Sistemi) 3. FDW ( İleri Mesafe Uyarısı) 4. ESP (Elektronik Stabilite Programı) 5. ACC (Adaptif Hız Kontrol Sistemi) 6. LDW (Şeritten Ayrılma Uyarısı) Burada tasarlanmak istenilen sistemin amacı yukarıdaki sürücü destek teknolojileriyle V2V sisteminin oluşturulmasını sağlayarak arkadan çarpmalı kazaların önlenmesidir. Bu sistem ile ülkemizde en sık görülen kaza çeşitlerinden olan arkadan çarpmalı kazaların önlenmesinde büyük avantajlar sağlanacak, can ve mal kaybı en aza indirilerek mevcut sorunun bu kısmında önleyici bir destek olacaktır. Anahtar Kelimeler : V2V, Sürücü Destek Teknolojileri, Arkadan Çarpmalı Trafik Kazaları
Özet (Çeviri)
In our world and in our country various technological studies on prevention of traffic accidents rapidly become a major issue in traffic management and several technological achievements has been put into action. One of the most important developments in this area include intelligent vehicles and communications technology between vehicles, also known as V2V (Vehicle to Vehicle) system. V2V system is the main objective of minimizing accidents by providing communication between vehicles. In this study a system shall be proposed to prevent rear-end traffic accidents in our country and the World causing fatalities and big damages by alerting the driver and successively interfering with engine controls Before examining the V2V system several driver assistance technologies need to be addressed. These are: 1. ABS (Antilock Braking System, Antiblokiersystem) 2. EBD (Electronic Brake Distribution System) 3. FDA (Forward Distance Warning) 4. ESP (Electronic Stability Program) 5. ACC (Adaptive Cruise Control) 6. LDW (Lane Departure Warning) Here is the purpose of enabling the creation of V2V systems required to design systems with driver assistance technologies above is to prevent rear-end accidents. This system will provide our country with great advantages in preventing the most common kind of accidents, and loss of lives as well as property will be minimized as a preventive support in this set of problems.