Mevcut konut yapılarının enerji etkin iyileştirilmesi: Namlı evi
A study on energy efficient retrofitting of existing buildings: Namli's house
- Tez No: 436062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BENGÜ ULUENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Enerji Etkin Yapı Tasarımı, Enerji Tasarrufu, Enerji Etkin İyileştirme, Kullanıcı Konforu, Isıl Konfor, Energy Efficient Building Design, Energy Saving, Energy Efficient Retrofitting, Indoor Environmental Quality, Thermal Comfort
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mekan Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mekan Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Enerji gereksiniminin her geçen yıl arttığı günümüzde, fosil enerji kaynakları giderek azalmaktadır. Bu kaynakların çevreye saldığı zararlı gazlar ve atıklar göz önünde bulundurulduğunda enerjinin büyük bir bölümünün yapılarda tüketilmesi yenilenebilir enerji kaynaklarının mimarlıkta kullanımının önemini göstermektedir. Bu tez kapsamında mevcut az katlı konutları yıkmadan yapılacak müdahalelerle eskisinden çok daha işlevsel ve enerji etkin bir hale getirilebileceği anlatılmak istenmektedir. Bu iyileştirmelerin yalnızca enerji kazancı sağlamayacağı aynı zamanda iç mekan çevresel kalite koşullarını da iyileştirerek kullanıcı konforu ve sağlığı üzerinde olumlu etkiler elde edilebileceği vurgulanmaktadır. Bu bağlamda mevcut az katlı konutlarda enerji etkin iyileştirme uygulamalarının tespit edilmesi ve iç mekan ısıl konfor koşullarına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada izlenen yöntem; öncelikli olarak bu konuyla ilgili literatür taraması yapılarak mevcut binaların enerji etkin olarak iyileştirmesi konusu konutlarda ve iç mekan tasarımında enerji tüketimini etkileyen faktörler başlıklarında irdelenmiştir. Bina üzerinde bu doğrultuda uygulamalar yapılması ve bu uygulamaların yapılan deney ile değerlendirmeye alınarak, elde edilen verilerin tablolar ve grafikler ile istatistiki halde analiz edilmesi şeklindedir. Buna ek olarak, uygulamaların iç mekan konfor koşullarına etkisinin kullanıcı üzerinde araştırılması anketler aracılığı ile yapılmaktadır. Yapılan iyileştirmelerin enerji tüketim miktarını azaltma konusunda sağladığı kazanç ise uygulama öncesi ve sonrası konutun ısınma için harcadığı yıllık enerji(yakıt) tüketimi karşılaştırmaları ile belirlenmektedir.
Özet (Çeviri)
When the energy demand increases with each passing day, fossil energy resources are dwindling. In view of the fact that resources give off the harmful gases and wastes, consuming the large part of energy in buildings emphasizes the importance of using renewable energy resources in architecture. Within the scope of this project, it informs you about how a building can be more functional and energy efficient compared to the past with no pulling down low-rise buildings. Project also emphasizes not only having energy gain but also having positive effect on user comfort and user health via development and improvement environmental quality conditions. In this context, the aim of project is determination of energy efficient implementations and effect of indoor thermal comfort conditions. The method of project is making literature researches and studying on energy consumption factors of implementations for buildings and indoor designs to have an energy efficient building. It is used that making implementations via this structure, determination of these researches of implementations and analyzing with statics. Researching on the effect of implementations for indoor comfort conditions are conducted via surveys. It is determined that decreasing the energy consumption before and after implementation with the results of yearly energy consumption comparisons.