The olfactory dimension in architecture: Its effects and frames of remembering over experiencing the environment
Etkileri ve çevre yaşanırken üzerinde hatırlayarak çerçeveler: Mimaride koku boyutu
  1. Tez No: 436107
  2. Yazar: LAMIAE EL MOURABIT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÖZEN EYÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koku, Kentsel Çevre, Algı, Hafıza, Koku Çalışması, Smell, Urban Environment, Perception, Memory, Smellscape
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Koku, tasarlanan bir çevrenin önemli bir unsuru olmakla beraber mekanları algılamamızda büyük rol oynar. Bu tez, koku duyusunun ve algılanmasının mimarlık ile ilişkisini incelemektedir. Anketler,şehir içindeki koku ve duyuların algılarına bağlı çalışmalar, görsel unsurlar kullanılması bize bir takım görsel veri sunacaktı. Bunun nedeni kokuların spesifik faktörlere dayanarak, bir bireyin bazı olayları daha önce algılamış olabilmesi ihtimalidir. Bu çalışmanın sonucunda elimizdeki veri, koku ve hafızaya dayalı bir topoğrafya oluşmasını sağlayacak ve İstanbul'un farkli bir perspektifini bize sunacaktır. Bu sonuç koku duyusunun mimarlık ve kentsel tasarım bağlamında önemli bir faktör olabileceğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Smell is one of the determinants of the designed environment and it has a huge influence over how we perceive places. This thesis looks at how we can put a sensation into paper by exploring the way odours and olfactory memory are related to architecture. Using questionnaire, smellscape and sensewalking methods of an urban environment and the various hidden and visible elements will culminate in a series of olfactory-visual experiences. This is because odours are associated with specific spatio- temporal factors that refer to events that someone might have experienced them before. The overall patterns will create an invisible topography framed by the smell and memory, thus, will give another perspective to Istanbul, and may become a prevailing factor to reintroduce this sense in architecture and urban design.