Kentsel dönüşüm uygulamalarına eleştirel bakış Bursa örneği
Urban transformation criticial applications overview Bursa sample
- Tez No: 436125
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN CAMKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentsel Dönüşüm, Bursa Ankara Yolu Kuzeyi Kentsel Dönüşüm Projesi, City, Urban Transformation, Bursa Ankara Road North Urban Renewal Project
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kentlerin oluşması, kentleşme süreçlerinin hızla ilerlemesiyle birlikte kentsel planlamaya ihtiyaç duyulmuştur. Kentleşme hızına planlama hızının yetişmemesi de kentsel dönüşüm çalışmalarının gerekliliğini otaya çıkarmıştır. Kentsel dönüşüm düzensiz yapılaşmış, alt yapısı yetersiz alanlarda yaşam kalitesini yükseltmeye, toplumsal koşulları iyileştirmeye yönelik yapılan çalışmaların bütünü olarak adlandırılabilir. Kentsel dönüşüm çalışmalarında asıl amaç fiziksel ve ekonomik kalkınmanın yanı sıra, bölgede yaşayan halkın sosyolojik yapısını ve beklentilerini dikkate alarak yeni yaşam alanları oluşturmaktır. Bu tezde dünyada ve ülkemizde yaşanan kentleşme süreci, ülkemizde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kullanılan yasal dayanaklar, dünyada gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri ile ülkemizde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri ele alınmıştır. Ülkemizde son olarak çıkarılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında çalışmaları yürütülen Bursa İli Yıldırım İlçesi Ankara Yolu Kuzeyi Kentsel Dönüşüm Projesi irdelenmiştir. Bu irdeleme sonrasında dönüşüm projelerinde demokratik ve eşitlikçi kent hakkının sağlanabilmesi, hak sahiplerinin neden sürece dahil edilmesi, proje aşamalarında dikkat edilmesi gerekenler ve yasal dayanaklarda değişiklik yapılmasının gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The formation of cities, urban planning were needed with the rapid progress of urbanization. The growing rate of urbanization is also planning to remove pops the need for urban renewal work. Built-up urban renewal irregular, inadequate infrastructure to improve the quality of life in space, can be called for the whole of the work done to improve social conditions. The main purpose of urban renewal work as well as the physical and economic development, taking into account the sociological structure and expectations of the people living in the region to create new living spaces. In this thesis, the process of urbanization taking place in the world and in our country, in our country the legal basis used within the scope of urban transformation studies, urban renewal projects carried out by urban renewal projects carried out in our country in the world were discussed. No. 6306 issued in our country in recent studies conducted within the scope of Disaster Risk Areas Under the Law on Transformation of Bursa Lightning District Road North Ankara Urban Transformation Project was discussed. This scrutiny to achieve a democratic and egalitarian city, right after the conversion project, the involvement of other stakeholders reasons, be considered in the project phase demonstrated the necessity of amending the legal basis and should be.