Farklı bünyeli topraklara uygulanan pendimethalin etkili maddeli herbisitin yabancı otlar ile mikrobiyal populasyon üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination the effect of pendimethalin on weeds and microbial population in different soil structure
- Tez No: 436139
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZHAN BOZ, YRD. DOÇ. DR. SELÇUK GÖÇMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak Yapısı, Pendimethalin, Yabancı Ot, Mikrobiyal Aktivite, Soil Structure, Pendimethalin, Weed, Microbial Activity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma pendimethalin etkili maddeli herbisitin farklı bünyeli topraklarda bazı yabancı otlara ve topraktaki mikroorganizmalara etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Farklı özellikte toprak bulunan saksılara yabancı ot tohumlarının ekiminden sonra çıkış öncesi pendimethalinin (etkili madde oranı: 450 g/l) 75, 150 ve 300 ml/da (tavsiye dozu) dozları uygulanmıştır. Etkinlikte toprak tipine bağlı olarak bazı farklılıklar belirlenmesine rağmen, genellikle organik madde oranıyla ilgili tam bir ilişki belirlenememiştir. Dozlar ele alındığında; doz arttıkça etki de artmış ve bazı yabancı otlara etkide düşük dozlar dahi etkili olabilmiştir. Tın bünyeli toprağın mikrobiyolojik ve biyokimyasal bazı özellikleri üzerine pendimethalinin etkisinin belirlenmesi amacıyla 300 ml/da dozu toprağa uygulanmıştır. Toprakta her ne kadar N mineralizasyonu üzerinde ilk 40 günde olumsuz etkisi görülmüşse de bu etkinin 60 günden sonra ortadan kalktığı, bununla birlikte toprakta incelenen mikrobiyolojik ve biyokimyasal parametreler (CO2 oluşumu, Dehidrogenaz ve Alkalin Fosfataz enzim aktiviteleri, genel bakteri, fungus ve Azotobakter sayıları) açısından herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bu bulgular incelenen parametreler açısından herbisitin 300 ml/da dozunda güvenli bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir. Ancak bu konuda daha kesin tavsiyelerin yapılabilmesi için tarla koşullarında yürütülecek detaylı çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate the effects of pendimethalin on some weeds and microorganisms in soils have different textures. Pendimethalin (a.i.: 450 g/l) were applied pre-emergence at the rate of 75, 150 and 300 ml/da (recommended dose) doses in the pots including soils with different properties and some weed seeds. In efficiency, although some differences determined depending on the soil type, in general a relationship associated with organic matter content not fully determined. Considering the doses; as doses increased, effectiveness increased as well as low doses had also effect on some weeds. In order to determine the effect of pendimethalin on microbiological and biochemical properties of tin textured soil, 300 ml/da was applied. Although the herbicide effected adversely to N mineralization at first 40 days, the effect disappeared after 60 day and any adverse effects have been found in terms of some parameters as CO2 generation, Dehydrogenase and Alkaline Phosphatase enzyme activity, the enzyme alkaline phosphatase activity, the number of general bacteria, fungus and Azotobacter number. Eventually, 300 ml/da dose of this herbicide could be used safely in terms of these parameters. In order to accurate recommendation, detail studies will be conducted on field condition are needed.