Düşük güçlü elektrikli taşıt uygulamalarında kullanılmak üzere eksenel akılı sürekli mıknatıslı nüvesiz bir disk motor tasarımı, üretimi ve doğrulaması
Design, manufacturing and validation of a coreless axial flux permanent magnet motor for low powered electric vehicle applications
- Tez No: 436204
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eksenel Akılı Sabit Mıknatıslı Motor, Disk Motor, Eksenel Akılı Motor Tasarımı, Sonlu Elemanlar Analizi, Motor Test Düzeneği, Axial Flux Permanent Magnet Motor, Disk Motor, Axial Flux Motor Design, Finite Element Analysis, Motor Test Setup
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, bir eksenel akılı motor referans alınarak daha küçük uygulamalara uygun şekilde daha düşük güçlü ve kompakt motor tasarımı yapılmıştır. Referans motora ait rotor, stator, sargı yapıları detaylıca incelenmiş ve motor sonlu elamanları analizleri ile doğrulanmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında daha düşük güç gerektiren uygulamalar için boyutlandırma çalışmaları yapılmış ve genel motor yapısı belirlenmiştir. Tasarımı yapılan eksenel akılı motor sonlu elemanlar analiz programı ile modellenerek çıkış değerleri elde edilmiştir. Tasarımın doğrulanmasından sonra prototip üretim gerçekleştirilmiştir ve laboratuvar ortamında oluşturulan deney düzeneği ile test edilmiştir. Test sonucu elde edile sonuçlar analizler ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, an axial flux machine was taken as reference to redesign for low powered and compact applications. Rotors, stator, and winding of reference motor was examined in detail and the design was validated with 3-D finite element analysis. With the acquired knowledge, motor sizing work was done and motor structure was determined for low-powered applications. New motor was analytically modelled and analysis with 3-D finite element program. After the design validation prototype production was realized and designed motor was tested in laboratory conditions. Finally prototype motor design 3-D finite element analysis and test results was compared.