G-metrik uzayda bazı büzülme dönüşümleri için sabit nokta teoremleri
Fixed point theorems for some contractive mappings in G-metric spaces
- Tez No: 436283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Sabit nokta, G-Metrik uzay, Daralma dönüşümü, Fixed point, G-metric spaces, Contraction mapping
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Beş bölümden oluşan bu çalışmanın amacı, G-metrik uzayda bazı daralma dönüşümleri için sabit nokta teoremlerini vermektir. Birinci bölümde sabit nokta teorisinin kısa bir tarihi gelişimi, bu teorinin önemi ve kullanım alanları hakkında genel bilgi verildi. İkinci bölümde daha sonraki bölümlerde kullanacağımız temel tanım ve teoremler verildi. Üçüncü bölümde G-metrik uzayda zayıf daralma dönüşümleri için bazı sabit nokta teoremleri verildi. Dördüncü bölümde G-metrik uzayda F-daralma dönüşümleri için bazı sabit nokta teoremleri verildi. Son bölümde ise G-metrik uzayda Presic type genelleştirmesi verildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study consisting five chapters is to give fixed point theorems for mappings some contraction in G-metric spaces. In the first chapter, information about short history of the fixed point theory with the development, the importance of this theory and the usage fields was given. In the second chapter, some basic definitions and theorems which are used in the following chapters was given. In the third chapter, some fixed point theorems for weakly contraction mappings in G-metric spaces was given. In the fourth chapter, some fixed point theorems for F-contraction mappings in G-metric spaces was given. In the last chapter, on Presic type generalizetion in G-metric spaces was given.