Chemical compostion and some biological activities of essential oil from gum of Iraqian Pistacia khinjuk Stocks
Irakta yetişen Pistacia khinjuk Stoks sakızından elde edilen uçuçu yağların kimyasal içeriği ve bazı biyolojik aktiviteleri
  1. Tez No: 436307
  2. Yazar: DERIN NABAZ FISAL FISAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAKKI ALMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pistacia khinjuk, Bitki özleri, DPPH ve Biyolojik (antioksidan ve antimikrobiyal) aktiviteleri, Pistacia khinjuk, Plant extracts, DPPH and Biological (antioxidant and antimicrobial) activities
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Mevcut çalışmanın amacı bazı biyolojik aktivite gösteren Pistacia khinjuk sakız temel yağlarının sulu özütünün elde edilmesinde kullanilacak en iyi yontemi (Geleneksel ve Mikrodalga Metodu) belirlemektir. Mikrodalga yönteminde, en yüksek esansiyel yağ verimi 200 W güçte 90 dk muamelede elde edilirken en düşük verim 500Wlik enerjide 60 dakikalik muamelede gözlendi. Geleneksel yöntem kullanildiginda, en yüksek verim 90 dakika sonunda, en düşük verim ise 30 dakika sonunda elde edilmiştir. Bu araştırmada gerceklestirilen en önemli adım, GC-MS cihazi kullanilarak Pistacia khinjuk sakıznıdaki esansiyel yağların fizikokimyasal ve fitokimyasal analizlerinin yapilmasıydı. Bu analizlerde elde edilen ana bileşikler (+) - α-pinen, (±) -β-pinen, d-limonen ve kamfen idi. İzole edilen yağlarin ayrıca farklı bakteri ve mantar türlerine karşı biyolojik etkinliklerinin sistematik değerlendirmesi yapıldı. Antimikrobiyal aktivite testlerinin sonuçları (minimal inhibitör konsantrasyon (MIC) agar-disk difüzyon) göstermektedir ki Pistacia khinjuk uçucu sakız yağı, test edilen suşlara karşı yüksek aktivite göstermektedir. Bu bulgu, geleneksel kullanımları onaylamaktadır. Bunun yanında, sulu sakız özütünün hem gram-pozitif (Staphylococcus aureus, Bacillus megaterium, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes and Bacillus cereus) hem de gram-negatif bakterileri (Enterococcus faecalis , Salmonella enterica , Klebsiella pneumonia , Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa, Klebsiella pneumonia nın istisnası ile Chronobactersakazakii) inhibe edebildigi, ayrıca antifungal aktivite (Candida utilis, Saccharomyces cereviciae ve Yarrowia lipolytica nın istisnası ile candida albicans) gösterdiği bulunmuştur. Bitki özütünün antioksidan özelliğe sahip olduğu 2,2-diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) serbest radikallerini temizleme kabiliyetleri uzerinden ölçülmüştür. Bu sonuç, çalışılan özütün çok sayıda serbest radikal aracılı hastalığı engelleyebileceği anlamina gelmektediir. Sonuç olarak, P. khinjuk bitkisinin sulu sakız özütü etkin antioksidan avantajları olan güçlü bir antimikrobiyal madde olarak kabul edilebilir
Özet (Çeviri)
The aim at the current study was to determine best method (conventional and microwave method) for obtanining aqeous extract of gum essential oils with some biological activities from Pistacia khinjuk. The highest essential oil yield of the gum for microwave method was in 200W for 90 min and the lowest yield in 500W for 60 min while in conventional method the highest yield was in 90 min and lowest was in 30 min. Most important step in this research was the analysis of physicochemical and phytochemical components of Pistacia khnjuk gum essentials oil by GC-MS. The main compounds were (+)-α-Pinene, (±)-β-Pinene, D- Limonene and Camphene. Systematical evaluations of some biological activities of essential oils against different species of bacteria and fungi were performed. The results of the antimicrobial activity tests (minimal inhibitory concentration (MIC) and agar-disk diffusion) indicate that essential oils of mastic gum Pistacia khinjuk has higher activity against the tested strains compared to Gentamicin, confirming its traditional uses. However, mastic gum oil was found to inhibit bothgram-positive (Staphylococcus aureus,Bacillusme gaterium,Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes and Bacillus cereus) and gram-negative bacteria (Enterococcus faecalis , Salmonella enterica , Klebsiella pneumonia, Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa, Klebsiella pneumonia with the exception of Chronobactersakazakii) and furthermore it showed some antifungal activities (Candida utilis, Saccharomyces cereviciae and Yarrowia lipolytica with the exception of candida albicans). The antioxidant capacity of the plant extracts was measured by their ability to scavenge free radicals such as2, 2-diphenylpicrylhydrazyl (DPPH )and thus could prevent many free radical mediated diseases. Consequently, aqueous gum extract isolated from P. khinjuk may be considered as powerful antimicrobial agents and at the same time having efficacious antioxidant advantages.