Bazı Mentha longifolia ssp. türlerinin uçucu yağ içerikleri ve biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of essential oil contents and biological activities of some Mentha longifolia ssp. species
  1. Tez No: 886959
  2. Yazar: NURULLAH KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULSELAM ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Botany, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: M. longifolia subsp. typhoides var. typhoides, uçucu yağ, GC- MS, pulegon, biyolojik aktivite, antioksidan aktivite, M. longifolia subsp. typhoides var. typhoides, volatile oil, GC-MS, pulegone, biological activity, antioxidant activity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerinde doğal olarak yetişen ve halk arasında yarpuz olarak bilinen ve farklı lokalitelerden toplanan Mentha longifolia (L.) HUDSON subsp. typhoides (BRIQ.) HARLEY var. typhoides (L.) HUDSON örneklerinin uçucu yağlarının bileşiminin belirlemesi ve bu örneklerin antioksidan, enzim inhibisyon aktivitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Mentha longifolia subsp. typhoides var. typhoides türünün farklı lokalitelerden toplanan N1, N2, N3, N4, N5, N6, N7, N8, N9 ve N10 örneklerinin uçucu yağları, hidrodistilasyon yöntemiyle elde edilmiştir. Elde edilen uçucu yağların bileşimi GC-MS/FID ile belirlenmiştir. Antioksidan aktiviteleri için DPPH, CUPRAC ve ABTS yöntemleri kullanılmış ayrıca antikolinesteraz (AChE ve BChE inhibitörleri), tirozinaz, üreaz, elastaz ve kollejenaz enzim inhibisyon aktiviteleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Örneklerin GC-MS analiz sonuçlarına göre aynı türün farklı lokalitelerden toplanan örneklerin uçucu yağ içeriklerinin kısmen farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Toplanan örneklerde majör bileşenler eucalyptol (%28,43-0,61), l-menthone (%25,19- 0,62) ve pulegone (%31,76-1,06) olarak belirlenmiştir. Türün farklı lokalitelerden toplanan tüm örneklerinin antioksidan kapasitelerinin orta düzeyde AChE, üreaz, tirozinaz ve elastaz enzim akivitelerinin ise düşük olduğu belirlenmiştir. Çalışılan tüm örneklerin kollajenaz ve α-glukozidaz enzim aktivitelerinin oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir. N10 örneğinin kollajenaz (%inhibisyon: 99,61 ± 1,35) ve α- 2 glukozidaz (%inhibisyon: 96,70 ± 1,78) enzim aktivitelerinde oldukça aktif olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada, farklı lokalitelerden toplanan M. longifolia subsp. typhoides var. typhoides örneklerinin uçucu yağ içeriklerini ve biyolojik aktiviteleri belirlenmiştir. Farklı lokalitelerden toplanan örneklerin hem kimysal içerik bakımından hem de biyolojik aktivite bakımından farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Örneklerin kollajenaz ve α-glukozidaz enzim potansiyelleri, farmasötik ve kozmetik endüstrilerde ilgi çekici bir araştırma alanı olabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this thesis, it was aimed to determine the composition of essential oils of Mentha longifolia (L.) HUDSON subsp. typhoides (BRIQ.) HARLEY var. typhoides (L.) HUDSON samples collected from different localities and to evaluate the antioxidant, enzymatic inhibition and other biological activities of these samples. Materials and Methods: Essential oils of N1, N2, N3, N4, N5, N6, N6, N7, N8, N9 and N10 samples of Mentha longifolia subsp. typhoides var. typhoides collected from different localities were obtained by hydrodistillation method. The composition of the essential oils was determined by GC-MS/FID. DPPH, CUPRAC and ABTS methods were used for antioxidant activities and anticholinesterase (AChE and BChE inhibitors), tyrosinase, urease, elastase and collagenase enzyme activities were evaluated. Results: According to the results of GC-MS analysis of the samples, it was determined that the essential oil contents of the samples collected from different localities of the same species were partially different. The major components of the collected samples were eucalyptol (28.43-0.61%), l-menthone (25.19-0.62%) and pulegone (31.76- 1.06%). The antioxidant capacities of all samples collected from different localities of the species were found to be moderate and the enzyme activities of AChE, urease, tyrosinase and elastase were low. Collagenase and α-glucosidase enzyme activities of all samples studied were found to be quite high. N10 sample was highly active in collagenase (%inhibition: 99.61 ± 1.35) and α-glucosidase (%inhibition: 96.70 ± 1.78) enzyme activities. 4 Conclusion: In this study, the essential oil contents and biological activities of Mentha longifolia subsp. typhoides var. typhoides samples collected from different localities were determined. It was determined that the samples collected from different localities showed differences in terms of both chemical content and biological activity. The collagenase and α-glucosidase enzyme potentials of the samples were revealed to be an interesting research area in pharmaceutical and cosmetic industries.