Kompozit yama ile tamir edilmiş çentikli alüminyum levhalarda gerilme analizi
The stress analysis of aluminum plates repaired with composite patch
- Tez No: 436467
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE ONUR KAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum levha, kompozit yama, tamir, çentik, Aluminum plate, composite patch, repair, notch
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada; çentikli Alüminyum levhalar kompozit yama ile yapıştırılarak tamir edilmiştir. Tamiri yapılan 5754 Alüminyum levhalar; çentik boyu ve çentik genişliği temel alınarak beş farklı çentik boyutunda hazırlanmıştır. Çentikli Alüminyum levhalara tek ve çift taraflı kompozit yama uygulanarak iki farklı tamir işlemi yapılmıştır. Kompozit yama olarak aynı takviye yoğunluğuna ve yönlenme açısına sahip [0o]4 çapraz dokuma karbon elyaf kumaş kullanılmıştır. Yapıştırıcı olarak ise Hysol EA 9396 epoksi tercih edilmiştir. Hazırlanan yamalar, epoksi yapıştırıcı ile Alüminyum levhaların çatlak bölgesini tamamen dolduracak şekilde birleştirilip vakum ortamına bırakılarak tamir edilmiştir. Yamasız, tek taraflı ve çift taraflı yama ile tamir edilen Alüminyum levhalar çekme yükü altında deneysel olarak test edilmiştir. Sayısal çözümde sonlu elamanlar metodu kullanılmıştır. Çentikli Alüminyum levhaların yama durumlarının ve çentik boyutlarının değişiminin çekme yükü altındaki hasar davranışlarına etkisi mukayese edilerek sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, notched Aluminum plates were repaired by composite patch. Fundamental parameters for notched 5754 Aluminum plates are the notch length and the notch width. With these parameters, five different notch geometries were prepared for this study. Two types of repairs were applied to notched Aluminum plates as one-side and double-side of composite patch. The same frequency and the orientation angle of the bias fabric carbon fiber used as the composite patch for all samples. The Hysol EA 9396 epoxy was chosen as an adhesive. The composite patches with the adhesive were filled fully to notch regions on the Aluminum plates. After that the samples were prepared by keeping in the vacuum chamber. The one-sided repaired, two-sided repaired and un-repaired samples for all type of notch geometries were tested under the tensile load experimentally. The numerical solution was determined using the finite element method. The effect of the notch sizes and the repair types on the notched Aluminum plates under the tensile loads were concluded.