Diş hekimi koltuğunda tedavi gören hastalar için iletişimi sağlayacak bir aygıt geliştirilmesi ve etkinliğin değerlendirilmesi
Developing a device to communication for patients treated in the dental chair and evaluate the efficacy
- Tez No: 436561
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Diş Hekimliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Biophysics, Dentistry, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Basınç Değişimi, Diş Hekimliği, Sesli Uyarı, PIC mikro denetleyici, Dasylab Programı, Communication, Pressure, Variation, Dentistry, Beep, PIC microcontroller, Dasylab Program
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Diş hekimi koltuğunda oturan hastanın ağzı açık olduğu durumda tedaviyi uygulayan diş hekimi ile iletişimini sağlayacak yeni bir cihaz ve yöntem geliştirilmesi ve bu yeni yöntemin etkinliğinin değerlendirilmesidir. Diş hekimi koltuğunda tedavi gören hastanın tedavi sırasında hekimi ile konuşarak iletişim kurması genellikle pek mümkün değildir. Hastanın bu durumda çoğu zaman birtakım anlamsız sesler çıkarmaktan başka şansı yoktur. Bu nedenle böyle bir araştırmaya ve yeni bir yöntemin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Tenis topuna benzeyen ve uygun basınçta hava ile şişirilmiş bir kese içinde balon hazırlanarak, hastanın bu balon-keseği çeşitli şiddetlerde sıkmasıyla hekime sesli uyarılar verilecektir. Aynı zamanda hekime hastanın hissettiği ağrının şiddetini seviyelendirilmiş ışıklarla görebilecektir. Sesli uyarıyı vermek ve basınç değişimlerini ölçmek amacıyla taşınabilir bir bilgisayar ile özel olarak tasarlanacak şişirme ve basınç ölçme düzeneklerinden faydalanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Sitting in dentist's chair where the patient's mouth is open communication with treating dentist is unlikely to achieve. In this study, during the treatment of patients treated in dentistry, not experience much tension and communicate with the dentist, provide a new device and method and evaluate the effect of this new method. In this study, similar to a tennis ball and a ball inflated with air to be prepared at a suitable pressure, squeezing the ball with varying severity by the patient, audible warning will be given. Give audible warning for measuring changes in pressure, use a portable computer with a special program has been prepared by using DASYLAB software. In the experiments, as the tension of the patient, ball begins to spin with different intensity, thus producing different alarms at different pressures an easier way communication between the dentist and the patient is provided.