İzmir metropolünde kentsel çevre analizi (Kent ekolojisi) çalışması: Torbalı örneği
Research of urban environmental analysis ( Urban ecology) in Izmir metropolitan area : Case of Torbalı district
- Tez No: 436645
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİFE KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: İnsan ekolojisi, Kentsel ekoloji, Kentsel çevre Analizi, İzmir, Torbalı, Human ecology, urban ecology, urban environmental analysis, İzmir, Torbalı
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kentler, insan topluluklarının yoğun olarak yaşadığı alandır. Günümüzde, insanın çevre üzerindeki etkisi kentsel alanlarda üst seviyeye çıkmaktadır. Kent ekosistemi ile doğal ekosistem birbiri ile sürekli etkileşim halindedir. Üzerinde önemle durulması gereken konu, doğal ortamın bu ilişkiden nasıl etkilenmekte olduğudur. Bu çalışmada, Torbalı kentinin ekolojik durumunu inceleyerek bazı durumlarda İzmir kenti ile karşılaştırarak, Torbalı kentinin tarihçesine bakıp, kentleşme süresinde nasıl gibi değişmelere uğradığını değerlendirmeye çalışacaktır. Bu değerlendirmelerde İzmir'in metropoleşme sürecinde Torbalı ile İzmir'in birbirin etkileyerek büyüdüğünü daha iyi görebilmek için ilçenin sadece coğrafya değil, tarihi, ekonomi, sosyal bilimlerin belgelerinide başurulmuştur. Bugüne kadar yapılan kentsel ekoloji çalışmalarında, coğrafi faktörlerin pek dikkate alınmamış olması, bu çalışmayı diğer çalışmalardan ayıran özellik olmuştur. Çalışma alanı olarak seçilen Torbalı, nüfus başlangıçta düşük olmasına rağmen etrafı tarla alanları ile sanayi bölgeleri ile çevrelenmiş durumdadır. Bu durum ilerideki dönemlerde kentin ilerlemesi açısından çok büyük avantaj sağlamıştır. Özellikle sanayi alanındaki gelişmeler Torbalı ve İzmir'in sosyal, ekonomik bağlantını güçlendirmiştir. Tez çalışmasında, alanın ekolojik özelliklerini oluşturan doğal ve sosyo-ekonomik coğrafya özellikleri ayrıntılı şekilde ele alınmıştır. Çalışma alanı olan Torbalı kentini her bir mahallelerini ayırarak, kentsel çevre analizi ve kentsel alanı riskler, riskleri kentin topoğtafik verilerine ve belediye tarafından alınan verilere dayandıralar incelenmiştir. Yapılan çalışma ile, Torbalıda kentsel alan yerleşiminin bazı ekolojik sorunlar ortaya çıkardığı görülmüştür. Bunlardan en önemlisi; yeşil alanlar ve parklar kentin merkezinde toplandığı, bununla birlikte kent sanayi kenarında tesisleri ve tarım alanları olduğu görünmektedir. Yeşil alanların ve parkların eksikliği kent ekolojisini kötü etkilemeyle birlikte kent sadece merkez yerleşimlerinde de ibaret değildir. Sonuç olarak, Torbalı kentini ekolojik uyumun sürdürebilmesi için, kent içi ve kent kenarındaki arazini kullanım planlarında, yeşil alanın önemi göz önüne alınmalıdır. Son yıllarda Torbalı belediyesi, farklı disiplinlerden uzman kişilerin görüşlerine ve kamuayınının düşündüklerini dikata almayı başlamış ve kent halkının yaşam ortamını yükseltmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cities are the areas densely inhabited by human communities. Nowadays, the impact of the human activity to environment in urban areas is very high. Natural ecosystems are in constant interaction with each other within the urban ecosystem. Thus, the ways this relationship is affected by the natural environment, need to be emphasized importantly, In this work, I attempted to compare the ecological status of the Torbaly province with the city of Izmir, looking at the history of the Torbaly by considering significant period of change in urbanization of the Torbaly. In considered period, Torbaly was connected with Izmir as a metropolis and also affected to the developing of Izmir. Those impacts are considered not only from geographical point of view, but also from historical, economics and social aspects. The considering of urban ecology is the major point of this work that makes it different from the other researches in this field. Also, in this study is clearly shown that the Torbali has some ecological problems, the main is a lack of green spaces and parks in the city centre. In order to maintain ecological harmony of the Torbaly, the importance of green areas should be taken into consideration. It seems that in the recent years, local municipality tries to solve this problem.