Stresin işgören performansına ve işten ayrılma niyetine etkisi: Konaklama işletmelerinde bir uygulama
The effects of stress on the performance and turnover intention of employees: An application towards accomodation establishments
  1. Tez No: 436703
  2. Yazar: ZEHRA SALTIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZ GÖKHAN ÖZKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş stresi, işgören performansı, işten ayrılma niyeti, otel işletmeleri, work stress, employee performance, turnover intention, hotels
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez çalışması ile iş stresi, işgören performansı ve işten ayrılma niyetinin teorik ve aralarındaki ilişkilerin yapılan analiz sonucu istatistiksel olarak ortaya konulması amaçlanmıştır. İlgili yazın taraması sonucunda, iş stresinin işgören performansına etkisi, iş stresinin işten ayrılma niyetine etkisi ve işgören performansının işten ayrılma niyetine etkisini içeren kuramsal bir model geliştirilmiş ve oluşturulan modele dayandırılarak ana ve alt araştırma hipotezleri geliştirilmiştir. Bu doğrultuda İstanbul ilinde faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel işletmelerine yönelik kapsamlı bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada adı geçen kavramlar arasındaki etkileşimleri incelemek amacıyla ise korelasyon ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre; işgörenlerin algısına göre strese ilişkin faktörler ile algılanan performansa ilişkin değişkenler arasında anlamlı ancak negatif yönlü bir ilişki bulunurken, strese ilişkin faktörler ile işten ayrılma niyetine ait değişkenler arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki ortaya çıkmıştır. Algılanan performans ve işten ayrılma niyeti ilişkisine yönelik analiz sonuçları, performansın iş başarısı ve iş doyumu ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. Regresyon analizi sonuçları incelendiğinde ise, iş stresinin performansın iş başarısı ve iş doyumu üzerinde belirli ölçülerde bir değişime neden olduğu tespit edilmiştir. İş stresinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi ise çok düşük çıkmıştır. İşgören performansının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi incelendiğinde ise yine bir değişime neden olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This master thesis aims to theoretically explain organizational stres, performance and turnover intention of employees and statistically reveal the relationship among them as a result of the analysis conducted. At the end of the relevant literature review, a theoretical model was developed consisting of the effects of organizational stress on employee's performance and turnover intention, and the effects of employee's performance on turnover intention and then developed main and sub research hypothesis based upon the model formed. A comprehensive study was accordingly performed towards four and five star hotels operating in Istanbul. In order to analyze the interaction among the concepts mentioned above in this study, correlation and multiple regression analysis was performed. According to the findings obtained from correlation analysis; while a significant but negative relationship was found between factors related to stress and variables of perceived performance, a significant and positive correlation was determined between stress factors and variables of turnover intention. The analysis belong to the perceived performance and turnover intention indicated that a significant but negative correlation was found between work performance and work satisfaction and turnover intention. When examined the results of regression analysis, work stress was determined to cause a change to some extend on work performance and on work satisfaction. Whereas, work stress was found not to be very effective on the turnover intention. However, the employee's performance was observed to create a change on turnover intention.