Türkiye'de kadın girişimciliği ve girişimci kadınların karşılaştıkları sorunlar üzerine bir araştırma
Women entrepreneurship in Turkey and research on problems women entrepreneurs encountered
- Tez No: 436702
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kadın Girişimci, İş Yaşamı, Sorun, Çözüm, Entrepreneurship, Women Entreprenuer, Business Life, Problem, Solution
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
21. yüzyıla girerken ekonomik ve sosyal gelişim, kadınların çalışma hayatına daha fazla katılmalarına imkan sağlamıştır. Kadın girişimcilerin, hem kendileri hem de istihdam ettikleri kişiler için iş yaratmaları ve çalışma yaşamında daha etkin ve aktif olmaları; onların toplumdaki konumlarını güçlendirmesine, toplumların gelişmişlik düzeyini etkilemesine ve gelir dağılımındaki adaletsizliğini önlemeye önemli katkılar sağlamaktadır. Diğer taraftan kadın girişimciler gerek işletmelerini kurarken gerekse işletmelerinin faaliyetleri sırasında birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu da kadınların girişimci olarak işletmelerini kurmalarına ve mevcut kadın girişimcilerin de işletmelerini ayakta tutmalarına engel olmakta veya işlerini zorlaştırmaktadır. Kadın girişimcilerin sayısının artması ve kadın girişimcilerin daha güçlü işletmelere sahip olması için kadın girişimcilerin karşılaştıkları sorunların belirlenmesi ve bu sorunlara yönelik çözümler üretilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada; girişimcilik ve kadın girişimciliği konularında literatür taraması yapılmış, kadın girişimcilerin iş kurma aşamasında ve işletme faaliyetleri sırasında karşılaştıkları sorunlar ile kadın girişimcilerinaile yaşamındaki sorunlarının tespitine yönelik Türkiye genelinde 1.457 kadın girişimcinin katıldığı anket çalışması ve 32 kadın girişimci ile yüz yüzegörüşme yapılarak bulgular elde edilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda, kadın girişimcilerin girişimcilik özelliklerini yüksek oranda sağladıkları, girişimci olma nedenlerinden en çok kendi işinin patronu olma ve kendini kanıtlama isteğinin baskın olduğu, iş kurarken en çok aile bireylerinden destek gördükleri, bunun da girişimci olmalarına önemli katkılar sağladığı tespit edilmiştir.Kadın girişimcilerden büyük çoğunluğu iş kurarken her hangi bir sorunla karşılaşmazken, işlerini yürütürken sorunlarla karşılaştığı, en çok finansal konularda ve bürokratik işlemlerde sorun yaşadıkları tespit edilmiştir. Kadın girişimciler bölgesel olarak incelendiğinde ise,bölgelerin gelişmişlik düzeyi azaldıkça yaşadıkları sorunların arttığı sonucu elde edilmiştir. Kadın girişimciliğinin geliştirilmesine yönelik olarak finansmana erişimin kolaylaştırılması, iş yaşamında kadının hayatını kolaylaştıracak sosyal imkanların arttırılması ve bölgesel yapılara uygun destek sisteminin kurulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Into the 21st century, economic and social development have increased the participation of women in business life. Women entrepreneurs' job creation both for themselves and their employees and so being active in business life; strengthens womens' position in the community, affects the development level of society and contributes to preventions of injustice in income distribution. On the other hand women entrepreneurs are faced with many problems in both setting up and operating their business. These may be hinder women entrepreneurs to establish their company and/or make it difficult or hinder to keep up the business of existing women entrepreneurs. To increase the number of women entrepreneurs and to being the owner of more powerful enterprises, it is necessary to identify the problems women entreprenuers' encountered and solutions of these problems must be produced. In this study; a litereature survey on entrepreneurship and female entrepreneurship issues, questionnaire addressed to 1457 women participant and interview vis a vis with 32 women participants conducted to identify the problems that women entrepreneurs encountered in setting up their business, operating their business and family life. According to the results of survey, it is determined that women entreprenuers have entrepreneurial characteristics at high rates, primary reasons for being an entrepreneur are having her own business and desire to prove herself and women entreprenuers highly promoted by their family and this has been a major contribution to to be an entrepreneur. It is determined that the vast majority of women entrepreneurs do not encounter any problems in establishment phase but they face to financial and bureaucratic problems in operation phase. In regional perspective, it is observed that there is an correlation between development level of region and problems that women entreprenuers encontered. Women entreprenuers in higher developed regions encounters less problems compered to lower developed regions. Consequently, to develop women entrepreneurship, facilitating access to finance, improving social services to facilitate business life of women and establishment of appropriate support system fits regional structures are necessary.