Ergenlerde transaksiyonel analiz ego durumları, yaşam pozisyonları ve insani değerler açısından yalnızlık
Loneliness in terms of transactional analysis ego states, life positions and human values among adolescents
- Tez No: 436708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DİLMAÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yalnızlık, Transaksiyonel Analiz Ego Durumları, Yaşam Pozisyonları, İnsani Değerler, Ergen, Loneliness, Transactional Analysis Ego States, Life Positions, Human Values, Adolescent
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı ergenlerde yalnızlığın Transaksiyonel Analiz ego durumları, yaşam pozisyonları ve insani değerler açısından incelenmesidir. Bu araştırma çerçevesinde ayrıca ergenlerin yalnızlık düzeylerinin bazı demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu 2014-2015 eğitim-öğretim yılında, Denizli ilinin Pamukkale ve Merkezefendi merkez ilçelerinde çeşitli ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan 683 ergenden (405 kız-278 erkek) oluşmaktadır. Araştırmaya tesadüfi örneklem yöntemi ile dahil edilen katılımcılara“ Kişisel Bilgi Formu”,“UCLA Yalnızlık Ölçeği”,“Transaksiyonel Analiz Ego Durumları Ölçeği”,“Yaşam Pozisyonları Ölçeği”ve“İnsani Değerler Ölçeği”sunulmuştur. Analizler SPSS 16.0 paket programı aracılığıyla .05 ve .01 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Veriler t-testi, ANOVA, Scheffe, Kruskal Wallis H-Testi, Mann Whitney U-Testi, korelasyon ve regresyon teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, ergenlerde Transaksiyonel Analiz ego durumları, yaşam pozisyonları ve insani değerlerin yalnızlık düzeyinde rol oynadığını göstermiştir. Ayrıca, araştırma bulgularında ergenlerin yalnızlık düzeyinin bazı demografik değişkenlere göre farklılaştığı görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular alan yazınıyla ilişkisi içinde tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to examine loneliness in terms of Transactional Analysis ego states, life positions and human values among adolescents. Besides, within the framework of this general purpose, loneliness levels of adolescents were investigated to see if it differentiated according to adolescents' some demographic variables. The sample of the study consists of 683 adolescents (405 famele-278 male), who were studying various high schools of Pamukkale and Merkezefendi central districts of Denizli city, during 2014-2015 education year. Participants who are randomly included to study, were administered“Personal Information Form”,“UCLA Loneliness Scale”,“Transactional Analysis Ego States Scale”,“Life Positions Scale”and“Human Values Scale”. Data analysis were conducted with SPSS 16.0 statistical package program in .01 and .05 significance levels. All data were analyzed by t-test, ANOVA, Scheffe, Kruskal Wallis H-Testi, Mann Whitney U-Testi, correlation and regression. Study results show that, Transactional Analysis ego states, life positions and human values play a role in loneliness level among adolescents. Also in research findings, it was seen that loneliness level of adolescents differentiates according to some demographic variables. Implications of these findings are discussed and suggestions are presented within the context of literature.