Finansal başarısızlık ile kurumsal yönetim arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between corporate governance and financial distress
  1. Tez No: 436774
  2. Yazar: SEDEF TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Başarısızlık, Kurumsal Yönetim, Altman Z Skoru, Lojistik Regresyon, Borsa İstanbul
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde özellikle şirket skandalları ve ekonomik krizler neticesinde artan rekabet ortamında birçok işletme başarısızlıkla karşı karşıya kalmaktadır. İşletmeler başarısızlığın üstesinden gelebildikleri zaman başarıya ulaşarak faaliyetlerini devam ettirirler ancak başarısızlığın üstesinden gelemedikleri zaman başarısızlığın son aşaması olan iflasa veya tasfiyeye maruz kalırlar. İşletmeler başarısızlıklarla karşı karşıya kalmamak için yönetim yapısında, sermaye yapısında, denetim komitesinde ve işletme ile ilgili her konuda gerekli tedbirler almak zorundalardır. Bu çalışmanın amacı, BİST 100 Endeksi'nde 2009-2015 yılları arasında sürekli olarak faaliyet gösteren 69 işletmenin finansal tabloları, faaliyet raporları ve kurumsal yönetim raporları kullanılarak elde edilen veriler ile işletmelerin finansal başarısızlıkla karşılaşmaları ile kurumsal yönetim uygulamaları arasında bir ilişkisinin olup olmadığının tespit etmektir. Çalışmada yer alan şirketlerin finansal oranları normal dağılmadığı için lojistik regresyon yöntemi uygulanmıştır. Ayrıca Altman Z işletmelerin başarısızlıklarını tahmin etmede sıklıkla kullanılan bir yöntem olması sebebiyle Altman Z skorları hesaplanarak tahmin edilmeye çalışılmıştır. SPSS paket programından faydalanarak modelin değerlendirmesi yapılmıştır ve birçok değişken açısından finansal başarısızlık ile kurumsal yönetim arasında negatif ve pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's World, company scandals and economic recessions cause a lot of companies to fail. Businesses which can cope with failure succeeds where the others end up in bankruptcy or liquidation. In order to avoid failure, companies need to take preventive actions regarding their management structure, capital management, audits committee and all other matters related to the business. The aim of this research is to analyse financial statements, annual raports and corporate governance reports of 69 businesses which have been in continuous operation between years of 2009 to 2015 and to use the data to determine whether there is a link between financial distress and corporate governance practices. As the companies used in this reasearch have variable financial statistics, logistic regression method has been used to analyse the data. Additionaly, Altman Z scores have also been used to predict potential financial distress. Model has been evaulated using SPSS program and a lot of positive and negative relevance have been identified between financial distress and corporate governance practices. KeyWords: Financial Distress, Corporate Governance, Altman Z Score, Logistic Regression, Borsa İstanbul